Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Wpływ stylu obrazu na RAW - istnieje?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Najpierw to DPP potem wg mnie C1 (ale tylko przy niskich wartościach ISO) jeśli chodzi o kolory...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

DPP nieco sie różni. Wg mnie ustawiając jakis styl masz po prostu ustawione odpowiedni suwaczki. Potem de facto Ty decydujesz co otrzymasz finalnie. Trzeba troche poćwiczyć. DPP jest całkiem przyzwoite i w miarę intuicyjne. Uwazaj tylko na wyostrzanie bo berdzo szybko robi sie brzydkie ziarno, nie wiem jak w nowszych wersjach, bo ja pracuje jeszzce na takim z 2006...

Domyślnie

W Nikonie można zapisać ustawienia Picture Control i D-Lighting ale tylko CaptureNX to odczyta. W ACR wszystko jest tak samo surowe jak w przypadku Canona. Co do DPP to nie wiem, czy odczytuje Picture Style, jeszcze nie zdążyłem tego zainstalować. Czyli do najlepszych kolorów służy tylko DPP? Spróbujemy, zobaczymy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    Co do DPP to nie wiem, czy odczytuje Picture Style,
    Tak :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

"Na rynku" jest sporo programów do wywoływania RAWów, ale DPP naprawdę fajnie się sprawdza i nieźle uzywa (a do tego jest dostarczany razem ze sprzętem). Ma też tę zaletę, że z autoamtu przerzuca ustawienia z body dając jednocześnie możliwość dowolnej korekty i zmian.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co to jest RAW? - chyba po prostu nieprzetworzone dane o obrazie. Raczej bym nie mówił, że to "czysta informacja z matrycy" bo tak naprawdę nie wiem, co się z nimi dzieje przed zapisaniem. Tylko to chciałem zauważyć :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie mam uwag do sformułowania które prezentujesz.IMHO lepsze.Dzięki.Przyda sie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów