Najpierw to DPP potem wg mnie C1 (ale tylko przy niskich wartościach ISO) jeśli chodzi o kolory...
Najpierw to DPP potem wg mnie C1 (ale tylko przy niskich wartościach ISO) jeśli chodzi o kolory...
DPP nieco sie różni. Wg mnie ustawiając jakis styl masz po prostu ustawione odpowiedni suwaczki. Potem de facto Ty decydujesz co otrzymasz finalnie. Trzeba troche poćwiczyć. DPP jest całkiem przyzwoite i w miarę intuicyjne. Uwazaj tylko na wyostrzanie bo berdzo szybko robi sie brzydkie ziarno, nie wiem jak w nowszych wersjach, bo ja pracuje jeszzce na takim z 2006...
W Nikonie można zapisać ustawienia Picture Control i D-Lighting ale tylko CaptureNX to odczyta. W ACR wszystko jest tak samo surowe jak w przypadku Canona. Co do DPP to nie wiem, czy odczytuje Picture Style, jeszcze nie zdążyłem tego zainstalować. Czyli do najlepszych kolorów służy tylko DPP? Spróbujemy, zobaczymy![]()
"Na rynku" jest sporo programów do wywoływania RAWów, ale DPP naprawdę fajnie się sprawdza i nieźle uzywa (a do tego jest dostarczany razem ze sprzętem). Ma też tę zaletę, że z autoamtu przerzuca ustawienia z body dając jednocześnie możliwość dowolnej korekty i zmian.
Co to jest RAW? - chyba po prostu nieprzetworzone dane o obrazie. Raczej bym nie mówił, że to "czysta informacja z matrycy" bo tak naprawdę nie wiem, co się z nimi dzieje przed zapisaniem. Tylko to chciałem zauważyć :-)
Nie mam uwag do sformułowania które prezentujesz.IMHO lepsze.Dzięki.Przyda sie.