Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Zagadnienia dotyczace dźwęku w filmie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A może przeczytasz najpierw wątek i dowiesz się, że 50D nie ma wbudowanego mikrofonu? Co do klaskania to klaszcze się samemu, jeśli nie w dłonie to w kolano, stół czy pupę koleżanki ważne żeby to w co się uderza dźwięk wydało. Często filmuję na dwie kamery i klaśnięcie rejestrowane jako dźwięk załatwia sprawę ale obydwie kamery dźwięk rejestrują i łatwo złapać odniesienie w postprodukcji, 50D dźwięku nie rejestruje dlatego trzeba połączyć dźwięk klaśnięcia z rejestratora z obrazem klaśnięcia mu odpowiadającym z aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 23-11-2011 o 18:26

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A może przeczytasz najpierw wątek i dowiesz się, że 50D nie ma wbudowanego mikrofonu? Co do klaskania to klaszcze się samemu, jeśli nie w dłonie to w kolano, stół czy pupę koleżanki ważne żeby to w co się uderza dźwięk wydało. Często filmuję na dwie kamery i klaśnięcie rejestrowane jako dźwięk załatwia sprawę ale obydwie kamery dźwięk rejestrują i łatwo złapać odniesienie w postprodukcji, 50D dźwięku nie rejestruje dlatego trzeba połączyć dźwięk klaśnięcia z rejestratora z obrazem klaśnięcia mu odpowiadającym z aparatu.
    Łorany - to chyba do mnie Tak wiem, że 50D nie ma mikrofonu, bo... mam 50D i zresztą o braku mikrofonu napisałem chyba w pytaniu. Wiem, że posiadacze 5D MKII narzekający na dźwięk rejestrowany przez puszkę, używają zewnętrznych rejestratorów, a dźwięk nagrywany przez aparat wykorzystywany jest jako baza dla automatycznej synchronizacji zewnętrznej ścieżki dźwiękowej. Stąd wzięło się pytanie, jak w praktyce radzą sobie użytkownicy 50D z synchronizacją. Może nie wyjaśniłem zbyt jasno, że chodzi mi o użytkowników leniwych, którzy chcieliby mieć przynajmniej półautomat do synchronizacji. Miałem nadzieję, że że ktoś ma już jakiś genialny patent w stylu - "jak naciskam SET w aparacie to donośnie mlaskam, a potem to sprawa jest już prosta, bo w super-hiper programiku XYZ jest filtr, który autoamagicznie wykrywa mlaśnięcia, przycina audio i łączy z obrazem.

W sumie to jednak chyba robi się offtop, więc wrócę do tematu - czy w 50D w ML działa wam symulacja matówki z klinem?

Uprawnienia umieszczania postów