Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Zagadnienia dotyczace dźwęku w filmie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Synchronizacja? Stare sprawdzone metody, klaps filmowy zarejestrowany na filmie i jego dźwięk na rejestratorze i już jest punkt odniesienia. Zamiast super wypasionego klapsa może być klaśnięcie ręką.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Synchronizacja? Stare sprawdzone metody, klaps filmowy zarejestrowany na filmie i jego dźwięk na rejestratorze i już jest punkt odniesienia. Zamiast super wypasionego klapsa może być klaśnięcie ręką.

Heh . Dzięki
    Na to w sumie nie wpadłem . a proste ......
    Choć fakt że czasem robiłem synchro na klaśnięcie ale klaskanie publiczności po śpiewie jak nie miałem innego sensownego i szybkiego punktu odniesienia

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    To jasne, tyle, że musi być ktoś zorientowany w polu widzenia, kto klaśnie, stuknie. mlaśnie, tupnie lub coś w tym rodzaju. Jednak przy filmowaniu ad-hoc zwykle nie ma takiej mozliwości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Każdy program do filmów . Na jedną ścieżkę video a na drugą audio .
    Zautomatyzować się nie da bo niby jak ?
    ....
    Jak tam zupełnie zielony jestem jeśli chodzi o filmowanie, ale onegdaj przeczytałem, że niektórzy synchronizują dźwięk z rejestratora audio z obrazem, korzystając właśnie ze ścieżki dźwiękowej nagranej przez aparat (ponoć jest to dosyć powszechne wśród użytkowników 5D II i jak najbardziej jest do tego soft). Z punktu widzenia algorytmu mnie się to wydaje jak najbardziej wykonalne.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 23-11-2011 o 17:57 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Jak tam zupełnie zielony jestem jeśli chodzi o filmowanie, ale onegdaj przeczytałem, że niektórzy synchronizują dźwięk z rejestratora audio z obrazem, korzystając właśnie ze ścieżki dźwiękowej nagranej przez aparat (ponoć jest to dosyć powszechne wśród użytkowników 5D II i jak najbardziej jest do tego soft). Z punktu widzenia algorytmu mnie się to wydaje jak najbardziej wykonalne.
    Problem polega na tym że rzadko się zdarza żeby zegary przetworników w różnych urządzeniach "tykały" tak samo. Zsynchronizowanie na początku owszem daje efekt ale do pewnego momentu później znów się może rozsynchronizować. Dlatego ta synchronizacja to nie jest taka prosta rzecz. Zresztą najlepszym dowodem są filmy i telewizja gdzie często widać rozjazdy. Szczególny problem stanowi to przy długich ujęciach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem polega na tym że rzadko się zdarza żeby zegary przetworników w różnych urządzeniach "tykały" tak samo. Zsynchronizowanie na początku owszem daje efekt ale do pewnego momentu później znów się może rozsynchronizować. Dlatego ta synchronizacja to nie jest taka prosta rzecz. Zresztą najlepszym dowodem są filmy i telewizja gdzie często widać rozjazdy. Szczególny problem stanowi to przy długich ujęciach.
    Co prawda nie dotyczy to 50D z powodu braku mikrofonu, ale podejrzewam, że program synchronizujący korzystający z dwóch ścieżek audio: z rejestratora oraz z puszki potrafi sam zlikwidować ewentualne "rozjazdy" (zakładam, że dźwięk z puszki jest w pełni zsynchronizowany).

Uprawnienia umieszczania postów