Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
Przy bezpośrednim porównaniu okazało się, że mój egzemplarz 50/1.8 dla przysłon 1.8 i 2.0 daje lepsze kontrasty i (subiektywnie) obraz o większej rozdzielczości niż 50/1.4. Sprawdzany 50/1.4 na gęstym cropie dawał obraz mocno "zamglony" (oczywiście tylko dla dużych otworów przysłony), AF jakiś super-hiper tez nie był, choć wydawał mi się jednak lepszy niż totolotek zamontowany w 50/1.8. Podsumowując - wybierając się na zakupy 50/1.4 warto wziąć ze sobą posiadany 50/1.8 i bezpośrednio porównać.
Trafiłeś kiepski egzemplarz, niestety 50/1.4 ma to do siebie, że trzeba poprzebierać. Swój dobierałem do 5DII i jest jak na szkło za te pieniądze rewelacyjnie ostry od F1.4. Już kiedyś to opisywałem i pokazywałem przykłady w innym wątku. Dawno temu, jeszcze za czasów 350D miałem 50/1.8 i powiem szczerze, że nie ma jakościowo porównania do 50/1.4. Fakt, że wtedy działałem na innym sprzęcie, ale nawet to, co 50/1.4 jest w stanie wyciągnąć z 30D daje dużą różnicę.
Innym tematem jest, że 50-ka na cropie robi bardziej za portretówkę a przy FF może to być podstawowy obiektyw.