Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 50/1.8 II - kupić, czy nie kupić?

Coś już napisał Awatar anhelli
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Canon 50/1.8 II - kupić, czy nie kupić?

Witam, jestem posiadaczem 300d z obiektywem do "kitu" i pewnie jak większość z was kiedyś, nadeszła chwila, aby kupić jakieś lepsze szkło. Jednak jako jedyny żywiciel rodziny z pensji budżetowej :-( nie mogę za bardzo poszaleć, ba! w ogóle nie mogę, więc chciałbym kupić obiektyw najtańszy z możliwych, ale taki, który byłby dobrą i tanią alternatywą do "kita". Wybór więc padł na Canon 50/1.8 II , na allegro za jakieś 390 zł.:. Jednym słowem chciałbym kupić obiektyw do 500 zł. Zatem prosze poradźcie, czy mój wybór jest trafny. Focę głównie córkę, więc obiektyw głównie do portretu. Rozważam jeszcze jakąś tanią Sigmę, ale no nie wiem, nie wiem.. ??:

Dziękuję za pomoc i wielkie serce.
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

chyba jest to najlepszy stosunek ceny do jakosci, lepszego i tanszego nie znajdziesz... no chyba ze na m42 obiektywy manualne

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli głównie do portretu to kupić. Ja jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Niestety szersze ujęcia w domu będziesz musiał robić kitem.
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Domyślnie

Bierz go!! Jest na prawdę świetny, ja tylko jak miałem luźną gotówkę wziąłem go w ciemno, ze względu na jasność, no i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Okazał się dużo lepszy niż sądziłem, boli mnie trochę jego plastikowość ale to szczegół.

PS

Ludzie!!! co wy chcecie od Kitów, one są naprawde niezłe, albo ja mam jakiś super egzemplarz, albo jestem ślepy ale w Kicie wielka siła drzemie.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Dołączam się do pozytywnych opini o tym obiektywie, 50/1.8 nie kit ;-)
    Swietnie sprawdza się w trudnych warunkach oswietleniowych no i glebia ostrosci przy 1.8 tez pozwala poeksperymentowac.

Gdyby sprzedawali np. cos w okolicach 20mm w tej cenie i z takim światłem...ale to już inny temat.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cena mała: +
    Fajne światło: +
    Kiepski bokeh: -
    Maleńki i lekki: +
    Plasticzany: -

3:2. + wygrywa, bierz go

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    ...
    3:2. + wygrywa, bierz go
    5:2 - dodałbym nieźle rysujący + (dużo lepiej od kita)
    - stosunek cena-jakość czyli "econo" - bardzo mocny punkt :-)

Anhelli: Brać - to stałka a najgorsza stałka lepsza od najlepszego zooma :-) A 50/1.8 jest naprawde przyzwoity i wart pieniędzy, które trzeba na niego wydać

Janusz

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Tak jak Janusz pisze, brać takie szkło. Rozdzielczość dobra jak nie bardzo dobra, do tego jasny(kiedys, jeszcze przed EOSami' to był standard). Do portretu jak znalazł. Zwłaszcza na otwartej przysłonie.
    Ewentualnie jako żywiciel rodziny możesz kupić przejsciówkę na M42. Obiektyw kupisz za grosze, a z czasem pomyślisz o macro, wtedy za parę złoty kupisz pierścienie macro...

Coś już napisał Awatar anhelli
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki, dzięki, wielkie dzięki za wszelkie info!!! W tym tygodniu kupuję "pięćdziesiątkę" :wink: Pozdrawiam :razz:
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja bym tez kupil dlatego, aby w przyszlosci kupic sobie przejsciowke odwrotnego mocowania i do makro uzywac. To tani glass i predzej bym go do tego celu poswiecil niz mojego tamrona.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów