Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 28-135, stablizacja obrazu, pytanie

Coś już napisał Awatar Matti21
    Miasto
    Poland->KRK

Domyślnie Canon 28-135, stablizacja obrazu, pytanie

mam pytanie jeszcze bo zauwazylem dziwna rzecz w moim 28-135, albowiem chodzi mi o stablizacje obrazu, kiedy jest wlaczona? jak jest na I czy na O, chyba jak na I ale wtedy zdjecia wychodza przy ciemnym oswielteniu rozmazane a jak dam na O to wychodza jak zyleta, tak powinno byc?
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Tak ma być.
    Poczytaj o stabilizacji w obiektywach.
    Zamiast dużo pisać wystarczy jedno słowo antydrgnięcie, kiedy wyłączasz je to przy złych ustawieniach, niestabilnych podporach, drżacych rękach masz te rozmazane zdjęcia.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Tak ma być.
    Poczytaj o stabilizacji w obiektywach.
    Zamiast dużo pisać wystarczy jedno słowo antydrgnięcie, kiedy wyłączasz je to przy złych ustawieniach, niestabilnych podporach, drżacych rękach masz te rozmazane zdjęcia.
    Ale u niego jest odwrotnie z tego co zrozumiałem. Jak włączy stabilizację to ma rozmyte .

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A to może problem bardziej z czasami niż z samą stabilizacją? Przy dokładnie tych samych paramterach ekspozycji robiłeś porównanie?

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

A czy czasem skoro jest ciemno nie używasz wtedy lampy błyskowej? Ktoś mi kiedyś podpowiedział żebym wyłączał w tym szkle stabilizację jak błyskam, nie mam jak teraz tego sprawdzić bo nie robiłem nic ostatnio tym szkiełkiem ale jak dobrze pamiętam faktycznie tak dziwnie to działało.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

BTW ja na swoim przełączniku mam ON i OFF a nie I i O
    Możliwe że coś było robione z tym szkłem i ma odwrotnie styki podłączone.
    Tak jak mówili przedmówcy - ustaw aparat na manualu 1/15s (tyle spokojnie u mnie wytrzymuje IS) obiekt nieruchomy i zrób 2 foty z wł. i wył. i porównaj w komputerze

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Ja miałem I oraz 0 , a na 135mm dawał radę z 1/30s

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Posłuchaj obiektywu. Jak zbliżysz uch do obiektywu powinieneś słyszeć czy stabilizacja pracuje czy nie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar Matti21
    Miasto
    Poland->KRK

Domyślnie

ide na miasto zrobic jeszcze proby, tak jak dam na I slychac jak stablizacja pracuje, ale wczesniej jak robilem na takich samych ustawieniach dwa zdjecia to lepsze wychodzily jak mialem niby wylaczona stablizacje... mowie teraz o zdjaciach na statywie ,ogniskowa 135mm i czas byl 2". lepsze zdecydowanie i ostre jak na obiektywie bylo ustawione na O...
    Eos 60D + EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO + Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM + Canon f/1.8 50mm + Tokina 12-24 f/4

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matti21 Zobacz posta
    ide na miasto zrobic jeszcze proby, tak jak dam na I slychac jak stablizacja pracuje, ale wczesniej jak robilem na takich samych ustawieniach dwa zdjecia to lepsze wychodzily jak mialem niby wylaczona stablizacje... mowie teraz o zdjaciach na statywie ,ogniskowa 135mm i czas byl 2". lepsze zdecydowanie i ostre jak na obiektywie bylo ustawione na O...
    No jak na statywie i czas 2 sek to pewnie, że lepsze bez stabilizacji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów