Za bardzo skupiliście się na szumach . Przecież tu chodzi o prostą możliwość regulacji EV.
Np. z prostymi lampami przy potrzebnej nam przysłonie nie pomoże nam kręcenie czasem i dobrze wtedy dojechać precyzyjnie skalą ISO do poprawnej ekspozycji. A 1/3EV to podstawowy skok.
to ja się podłączę:
znacie jakiś sposób, żeby w 5DI ustawić skok co 1 EV? może być równie delikatne jak walenie młotkiem? są w ogóle jakieś alternatywne firmware do 5DI?
jako amamtor w pełni zgadzam się z Bangi - właściwie dopiero przy skokach o kilka EV uzyskuje się widoczne nieporzadane efekty
Nie chciałbym się nadmiernie wymądrzać tylko upewnić i ew. poznać fachowe uzasadnienie tej tezy, która o ile dla tradycyjnych materiałów światłoczułych nie budzi we mnie żadnych wątpliwości, o tyle w przypadku matryc światłoczułych już nie mam tej pewności. Tradycyjne emulsje oparte na zawiesiny cząsteczek związków srebra z żelatynie (w największym uproszczeniu oczywiście) w zależności od swojej czułości mają inną strukturę z uwagi na wielkość cząsteczek związków srebra, a co za tym idzie inne ich rozmieszczenie względem siebie (większe cząsteczki dla wyższej czułości). Stąd inne odwzorowanie rozpiętości tonalnej na tworzonym obrazie. Natomiast w przypadku matrycy światłoczułej rozmiar i rozmieszczenie pikseli względem siebie nie zmienia a co za tym idzie jej struktura jest stała, a zmienia się jedynie napięcie sterujące matrycą. W jaki sposób może ono wpływać na odwzorowanie tonalne obrazu ?
Ja widzę różnicę w zdjęciu zrobionym na ISO 50 a zdjęciu ISO 3200.Staram się z niej korzystać.To napisałem.tym idzie jej struktura jest stała, a zmienia się jedynie napięcie sterujące matrycą. W jaki sposób może ono wpływać na odwzorowanie tonalne obrazu ?
IMHO masz prawo uważać inaczej.
Na dyskusje o strukturach ,napięciach sterujących,
zawiesinach cząsteczek srebra ,dziwnie nie mam ochoty :smile:.Wybacz.