Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Przyrosty nastaw czułości ISO

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ....
    Co do przeskoków to wydaje mi się, skoki o 1/3 nie są, aż tak użyteczne, ..... Chyba
    I tej wątpliwości bym się trzymał (podkreślenie moje). :-)

W niektórych warunkach (właściwie to w większości) różnica w obrazku pomiędzy ISO 3200 a 6400 jest ogromna i skok o 1/3 EV jest bardzo pomocny

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta

W niektórych warunkach (właściwie to w większości) różnica w obrazku pomiędzy ISO 3200 a 6400 jest ogromna i skok o 1/3 EV jest bardzo pomocny
    Najwyższe ISO jakie rzadko zdarza mi się uzywać to 1600, dlatego też, aż tak bardzo nie czułem tej kwestii
    Ale z poadnym przez Ciebie przykładem zgadzam się w pełni

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta

A ktoś tu kiedyś (chyba MacGyver) pisał, że pośrednie wartości ISO są tworzone programowo (korzystając z pierwszego wyższego ISO) i ich stosowanie w celu zmniejszneia szumów jest bezcelowe.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaqkaba Zobacz posta
    A ktoś tu kiedyś (chyba MacGyver) pisał, że pośrednie wartości ISO są tworzone programowo (korzystając z pierwszego wyższego ISO) i ich stosowanie w celu zmniejszneia szumów jest bezcelowe.
    Oczywiście, że pośrednie czułości są tworzone programowo.
    Ale tu nie (nie tylko) o szum chodzi , ale o jakość obrazka.
    Ponadto - czy nie lepiej mieć od razu dobrze naświetlonego zdjęcia, zamiast forsować w programie?

Uzależniony

Domyślnie

Za bardzo skupiliście się na szumach . Przecież tu chodzi o prostą możliwość regulacji EV.
    Np. z prostymi lampami przy potrzebnej nam przysłonie nie pomoże nam kręcenie czasem i dobrze wtedy dojechać precyzyjnie skalą ISO do poprawnej ekspozycji. A 1/3EV to podstawowy skok.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to ja się podłączę:
    znacie jakiś sposób, żeby w 5DI ustawić skok co 1 EV? może być równie delikatne jak walenie młotkiem? są w ogóle jakieś alternatywne firmware do 5DI?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jako amamtor w pełni zgadzam się z Bangi - właściwie dopiero przy skokach o kilka EV uzyskuje się widoczne nieporzadane efekty

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie ma jednej zasady.Czułość ma wpływ na wygląd fotki.Np.kontrastowość.
    Nie chciałbym się nadmiernie wymądrzać tylko upewnić i ew. poznać fachowe uzasadnienie tej tezy, która o ile dla tradycyjnych materiałów światłoczułych nie budzi we mnie żadnych wątpliwości, o tyle w przypadku matryc światłoczułych już nie mam tej pewności. Tradycyjne emulsje oparte na zawiesiny cząsteczek związków srebra z żelatynie (w największym uproszczeniu oczywiście) w zależności od swojej czułości mają inną strukturę z uwagi na wielkość cząsteczek związków srebra, a co za tym idzie inne ich rozmieszczenie względem siebie (większe cząsteczki dla wyższej czułości). Stąd inne odwzorowanie rozpiętości tonalnej na tworzonym obrazie. Natomiast w przypadku matrycy światłoczułej rozmiar i rozmieszczenie pikseli względem siebie nie zmienia a co za tym idzie jej struktura jest stała, a zmienia się jedynie napięcie sterujące matrycą. W jaki sposób może ono wpływać na odwzorowanie tonalne obrazu ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

tym idzie jej struktura jest stała, a zmienia się jedynie napięcie sterujące matrycą. W jaki sposób może ono wpływać na odwzorowanie tonalne obrazu ?
    Ja widzę różnicę w zdjęciu zrobionym na ISO 50 a zdjęciu ISO 3200.Staram się z niej korzystać.To napisałem.
    IMHO masz prawo uważać inaczej.
    Na dyskusje o strukturach ,napięciach sterujących,
    zawiesinach cząsteczek srebra ,dziwnie nie mam ochoty :smile:.Wybacz.

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ja widzę różnicę w zdjęciu zrobionym na ISO 50 a zdjęciu ISO 3200.Staram się z niej korzystać.To napisałem.
    IMHO masz prawo uważać inaczej.
    Na dyskusje o strukturach ,napięciach sterujących,
    zawiesinach cząsteczek srebra ,dziwnie nie mam ochoty :smile:.Wybacz.
    Ja nie uważam inaczej tylko mam pewne wątpliwości, które uzasadniłem - brak ochoty na uzasadnienie to z kolei Twoje dobre prawo, które oczywiście szanuję chociaż wyczuwalny z daleko ironiczny podtekst jest zupełnie niepotrzebny :-) Pozdrawiam i wybaczam :-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów