Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Przyrosty nastaw czułości ISO

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WrocArt Zobacz posta
    Nie chciałbym się nadmiernie wymądrzać tylko upewnić i ew. poznać fachowe uzasadnienie tej tezy, która o ile dla tradycyjnych materiałów światłoczułych nie budzi we mnie żadnych wątpliwości, o tyle w przypadku matryc światłoczułych już nie mam tej pewności. Tradycyjne emulsje oparte na zawiesiny cząsteczek związków srebra z żelatynie (w największym uproszczeniu oczywiście) w zależności od swojej czułości mają inną strukturę z uwagi na wielkość cząsteczek związków srebra, a co za tym idzie inne ich rozmieszczenie względem siebie (większe cząsteczki dla wyższej czułości). Stąd inne odwzorowanie rozpiętości tonalnej na tworzonym obrazie. Natomiast w przypadku matrycy światłoczułej rozmiar i rozmieszczenie pikseli względem siebie nie zmienia a co za tym idzie jej struktura jest stała, a zmienia się jedynie napięcie sterujące matrycą. W jaki sposób może ono wpływać na odwzorowanie tonalne obrazu ?
    Matryca to w astronomicznym skrócie półprzewodnik. Jest w swoim założeniu nieliniowa (polecam obejrzeć charakterystykę zwykłej diody). Zmiana napięcia zmienia punkt pracy, co zazwyczaj zmienia rozpiętość tonalną możliwą do zarejestrowania (zobacz jak zmienia się prąd płynący przez diodę przy zmianie napięcia), czyli kontrast tego co zarejestrujemy. Nie mam akurat jak wstawić wykresów, mam więc nadzieję że mniej więcej jasno to określiłem.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    W dużym stopniu, acz nie do końca zgadzam się z PITTem. Z reguły dla amatora niewyczuwalne są różnice w czułościach 1/2 czy 1/3 EV, właściwie najczęściej amator przynajmniej na początku ustawia ISO tak aby uzyskać optymalny czas raz na całą sesję - jak slońce to 100, pochmurno to 400, szarawo to 800 itd. (wiem z własnego doświadczenia), dopiero z czasem przychodzi potrzeba większego kręcenia tym parametrem, ale aby kręcić co 1/3 trzeba już być w dużym stopniu "laborantem", na rodzinnej wycieczce, czy urodzinach cioci nie ma to wiekszego znaczenia.
    nie
    iso 100+1/3 czy 100+2/3 nie używamy, bo aparat je uzyskuje w sztuczny sposób, używając innego iso i inaczej wywołując RAWa
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a 30D nie ma takiej funkcji

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów