Ja do swojego 60D też kupiłem grip Meike i jestem bardzo zadowolony, choć był trochę droższy od innych zamienników. Kupując zamienniki aku doszedłem do wniosku, że też warto trochę więcej dać, bo te droższe są lepsze, a przecież i tak tańsze od oryginałów. Tańsze zamienniki niestety sprawiają problemy, czy to grip, czy aku. Do 5DII kupiłem jeden z tańszych zamienników gripa i działa kiepsko - nie widzi 2 aku, po włożeniu bateryjki wyskakują, bo plastiki są źle spasowane itd. Generalnie chciałbym zawsze wszystko oryginalne kupować, ale wiadomo, jak jest - gdyby człek miał kasę, to kupiłby sobie od razu i body lepsze, i wszystkie gadżety oryginalne, no ale nie każdy w totka wygrywa![]()
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)
Wiem o tym
Co prawda strasznie mnie to rozzłościło po tym jak zacząłem sie bawić ale co poradzić ... obiektyw za 300zł tez musi mieć jakieś minusy :P
Bardziej mi chodziło o pełną osłone przeciwsłoneczną ... o taką ...
http://fotograf-krakow.darmowa.org/i...iektywu100.png
Ale nie wiem jak brzmi jej fachowa nazwa![]()
Potocznie mówimy "doniczka" :smile:Ale nie wiem jak brzmi jej fachowa nazwa
To czy producent stosuje doniczkę czy tulipan nie jest kwestią estetyki lecz doborem jedynie własciwego kształtu do poprawnej pracy obiektywu.
Witam. Chciałym zapytać was o opinię dot. gripa do 550D. Czy warto dokładać do oryginalnego sprzętu canon (555 zł), czy może wystarczy zamiennik za 199? Nie chciałbym utopić kasy, a jak wydawać to raz i porządnie. Dlatego chciałbym poznać szczerą opinię.
Zamiennik:
ALPHA Digital BG-E8 EOS 550D,600D/650D - Battery grip i akcesoria - Fotozakupy.pl
Ori:
http://www.redcoon.pl/B238152-Canon-...py?refId=ceneo
IMHO nie warto.
Mam ALPHA DIGITAL od ok. 2 lat i nie mam żadnych zastrzeżeń. Na początku nie ładnie pachniał po rozpakowaniu, ale szybko przestał pachnieć w ogóle
Jeśli zmienie puchę na 600d lub 650d to sobie zostawię ten grip
Nie wiem czy oryginał ma mocowanie statywowe, ale ALPHA ma.
UWAGA - możesz też zamiast ALPHA DIGITAL spotkać nazwę MEIKE - to jest to samo.
NEWELL i PHOTTIX to już odrębne.
Jak Bangi mam ALPHA DIGITAL i nic się z nim nie dzieje. Więc po co przepłacać?