Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tamron 17-35 mm czy Sigma 18-50

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Tamron 17-35 mm czy Sigma 18-50

Witam.

Zastanawiam sie nad kupieniem jednego z ponizszych obektywow do Canona 350D

Tamron 17-35 mm f/2,8-4 SP DI LD C/AF Aspherical

lub

Sigma 18-50 mm f/2,8 EX DC C/AF do Canona

Prosilbym o opinie o tych dwoch obiektywach.
    Ktory z nich lepiej bedzie wspolpracowal z wymienionym obiektywem ?
    Kiedys kupilem juz ta Sigme, lecz musialem ja oddac ze wzgledu na tragiczny BF i nie chcialbym aby sie to powtorzylo. (pisalem o tym)
    Czytalem w sieci i tu o nich i wczesniej i teraz, ale jak juz kupuje to wole poznac bardziej praktyczne opinie o tych oiektywach, bo nie do konca jestem przekonany.

Czy to prawda, ze wieksze prawdopodobienstwo jest natrafienia na wadliwa (np. BF, FF) Sigme niz Tamrona ?

Ogolnie bedzie on uzywany do krajobrazow.
    Chodzi mi najbardziej o porownywanie ich jakosci optycznej oraz dodatkowo ewentyalnosci natrafienia na model "srednio kompatybilny z moim aparatem".

pozdrawiam

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K
    Tamron 17-35 mm f/2,8-4 SP DI LD C/AF Aspherical
    lub
    Sigma 18-50 mm f/2,8 EX DC C/AF do Canona ...
    ...Kiedys kupilem juz ta Sigme, lecz musialem ja oddac ze wzgledu na tragiczny BF i nie chcialbym aby sie to powtorzylo. (pisalem o tym)...
    ... Ogolnie bedzie on uzywany do krajobrazow.
    Sam mam tą Sigmę podpiętą jako "spacerzoom" do Trabanta, zadnych testów nie robiłem, focę nią wszystko dookoła ;-) i jestem zadowolony.
    Poczytałem ten wątek o BF i zastanawiam się (bez złośliwości!) co Ci przeszkadza w fotografii krajobrazu 1 cm błędu AF przy odległości przedmiotowej 20cm? Obydwie te wartości jakoś niezbyt odnoszą się do tej dziedziny, nieprawdaż?
    Chyba, że błąd ten powiększa się proporcjonalnie do przyrostu odległości przedmiotowej i np. przy 20m wynosi 1m to wtedy faktycznie jest problem. Czy tak to działa? Mogłby mi ktoś wyjaśnić?

PS. moje zdanie nt. wyboru między szkłami 17-35/2,8-4 a 18-50/2,8 wyraziłem już tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...08&postcount=6
    Moge do tego jeszcze dodać, że biorąc pod uwagę Twoje preferencje landszafciarza, to zdecydowałbym się raczej na 17-35, a do tego jakieś FullFrame, niekoniecznie cyfrowe :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-01-2006 o 13:47
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    ....
    Chyba, że błąd ten powiększa się proporcjonalnie do przyrostu odległości przedmiotowej i np. przy 20m wynosi 1m to wtedy faktycznie jest problem. Czy tak to działa? Mogłby mi ktoś wyjaśnić?....
    Przy małych ogniskowych i 20mm masz taką głebie przed i za prezedmiotem że ja bym się BF/AF nie przejmował. Problem AF/BF raczej nie dotyczy zdjęć krajobrazu, ale może być upierdliwy jeśli robisz na dużej dziurce z bliskiej odległości (tak pare metrów) i nawet jak masz 28mm po cropie to może być widoczny na zdjęciach. Tak mi się wydaje. Ten błąd się zwiększa (chyba?) ale IMO nie jest to proporcja typu 1 do 1 dla odległości ostrzenia.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Odpowiadając na pytanie żaden z tych obiektywów nie powinien być brany w ciemno. Test i tylko własnoręczny test odpowie Ci na pytanie.
    Sigma jest bardziej uniwersalna bo masz do krajobrazu i do portretu (80mm po cropie), ale ponoć mocno abberuje i na dobry egzemplarz bez FF/BF, zdobrą optyką nie tak łatwo trafić. Statystycznie z tamronem ponoć jest lepiej i dobry jest ponoć bardzo ostry...Ja stawiam na tamrona

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jak na razie jesli chodzi o jakosc optyczna i wykonanie Sigma/Tamron, to lepsze zdanie mam jednak o Tamronach. Ja mam Tamronka, kolega ma przy Minolcie i lepiej sie sprawuja niz Sigmacze.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja wczoraj nabylem Sigme z uwagi na stale 2.8... napisze jak to dziala jak przyjdzie do mnie jutro
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    Ja wczoraj nabylem Sigme z uwagi na stale 2.8... napisze jak to dziala jak przyjdzie do mnie jutro
    iiii........?
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dobrze, ze przypomniales

A wiec tak...

+ Super wykonana
    + IMO calkiem sprawny Af... ale bez rewelacji
    + Ostra od 2.8
    + Jasna

- Winieta na 18 i 2.8
    - Aberruje, ze hoho
    - Nie stworzony pod FF

Ogolnie jestem happpy

->>> Pierwsze fotki z Sigmy
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mam tego Tamrona 17-35, pofociłem nim trochę w Chorwacji latem i jest to fajne szkiełko. Ostatnio jednak kupiłem sławne C 17-40/ 4L i teraz chętnie pozbędę się owego obiektywu (ma 6 m-cy). Jeśli chcesz to możesz go przetestować. Mnie się podoba i mam o nim dobre zdanie, jak chcesz to podeślę Tobie kilka fotek.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Mam tego Tamrona 17-35, pofociłem nim trochę w Chorwacji latem i jest to fajne szkiełko. Ostatnio jednak kupiłem sławne C 17-40/ 4L i teraz chętnie pozbędę się owego obiektywu (ma 6 m-cy). Jeśli chcesz to możesz go przetestować. Mnie się podoba i mam o nim dobre zdanie, jak chcesz to podeślę Tobie kilka fotek.
    A dlaczego chętnie? Gorszy optycznie? Czy tylko kwestia wykonania?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów