Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: obiektyw do zdjęć sportowych przy sztucznym oświetleniu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam.
    Jest to mój pierwszy post na forum
    Śledzę ten wątek bo też mam 450d i także szukam obiektywu 70-200. Nie fotografuje sportu (jeśli już to okazjonalnie piłkę ręczną - ostatnio używając 50/1.8 też trafiłem kilka satysfakcjonujących fotek ). Zazdroszczę piekarzowi wyboru ale ja z powodów finansowych wybieram sigmę. Mam już 30/1.4 i jestem bardzo z niej zadowolony. No ale tą kupowałem w salonie sigmy porównując z dwoma innymi. Tym razem z powodu tego, że Sigma wycofała ten obiektyw z produkcji i teraz w salonie chce za niego 3200 kupię nowy na allegro za 2500(lub odrobinę mniej). Liczę na to, że jeśli trafię - tak ponoć popularny - nieostry egzemplarz to go odeślę.
    Tak poza tym to najbardziej zależy mi na fotografii koncertowej gdzie zestaw c50/1.8 i s30/1.4 świetnie się sprawdza(choć lux by było mieć jeszcze c85/1.8 no i inne body ). Mam nadzieję, że nowa sigma przyda się przy dużych koncertach i jako tele na wakacjach.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    arturs możesz pokazać jakieś efekty Twojej pracy? gdzie są publikowane Twoje zdjęcia?

też już trochę chodzę na ekstraklase i moim zdaniem 300mm na cropie daje komfort pracy, a Ty stwierdzasz, że 135mm na FF i jest spoko.

bez szydery i podtekstów, możesz coś pokazać?
    na szybko bo nie chce mi się wybierać..

http://blog.starz.pl/2011/09/10/koro...slask-wroclaw/
    http://blog.starz.pl/2011/08/22/koro...-wisla-krakow/
    http://blog.starz.pl/2011/09/17/koro...lechie-gdansk/

pewnie zawsze mogłoby być lepiej ale nie narzekam, Ci którzy mi akredytację załatwiają chyba też nie ..
    robiłem kiedyś 400mm na kropie ale było za wąsko a 2ch body nie chce mi się dźwigać..

dodatkowo jeśli to ma być szkło do czegoś jeszcze to 135ka to świetna portretówka
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-11-2011 o 00:52
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Pewnie, że można zrobić zdjęcie na meczu 50 i 135 mm. Tak jak można zrobić dobre zdjęcie 20 mm i 500 mm. Tyle, że na meczu piłkarskim większość zdjęć będzie z zakresu 70-200.

Trzeba dobierać optymalne ogniskowe bo teoretycznie można zrobić szerokim obiektywem i przy dużej ilość Mpix ciąć zdjęcie, tyle że przy cięciu cały syf matrycy (ziarno, szum) i niedoskonałość optyki będzie bardziej widoczna.

Domyślnie

Bardzo fajne fotki (mnie isę podobały). To potwierdza tezę że nie sprzęt a człowiek. Nie ma sensu proponować komus zakupu sprzętu za ok 5-6 tys. jak ma 1,5.
    CANON 550 + 18-135, 15-85 Tamron 70-300:cool:

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    od półtora sezonu ekstraklasy robię praktycznie tylko 135mm - czasem przypinam telekonwerter 1.4.. i jakoś odbiorcy zdjęć nie narzekają..
    Bo 135-ka to świetne szkło, ja uznaję je za najlepsze jakie mam. Można je wykorzystać na wiele sposobów, także na meczach. Inną sprawą jest, że trzeba też się umieć ustawić, do tego praca ze stałkami wymaga innego podejścia do zdjęć niż w przypadku zoomów. Dlatego ja bym go tak od razu nie skreślał ze stadionów i jak widać można nim powalczyć z dobrym efektem.

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Trzeba dobierać optymalne ogniskowe bo teoretycznie można zrobić szerokim obiektywem i przy dużej ilość Mpix ciąć zdjęcie, tyle że przy cięciu cały syf matrycy (ziarno, szum) i niedoskonałość optyki będzie bardziej widoczna.
    Wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiagnąć, ale masz rację, 90% stadionowych zdjęć jest z ogniskowych powyżej 100mm. Nie ma sensu ciąć jeżeli zależy ci na jakości.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 25-11-2011 o 22:10
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Można mieć więcej jak jedno body IMHO.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

dodatkowo jeśli to ma być szkło do czegoś jeszcze to 135ka to świetna portretówka
    @arturs, powiem że całkiem niezłe są te zdjęcia. Mnie jakoś ujęcia sportowe, a szczególnie piłka nożna nie rajcują. Jednak do dalekich zbliżeń wykorzystuję 135/2.8 z tele konwerterem (2x) wszystko, to na m42. Na pewno w sporcie ten zestaw nie dałby rady. Jedynie, że operator by nadążał. Jednak muszę zaznaczyć, że jako dłuższa ogniskowa, a zarazem jej lżejszy zamiennik daje naprawdę sporo frajdy.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez denree Zobacz posta
    Witam.
    Jest to mój pierwszy post na forum
    Śledzę ten wątek bo też mam 450d i także szukam obiektywu 70-200. Nie fotografuje sportu (jeśli już to okazjonalnie piłkę ręczną - ostatnio używając 50/1.8 też trafiłem kilka satysfakcjonujących fotek ). Zazdroszczę piekarzowi wyboru ale ja z powodów finansowych wybieram sigmę. Mam już 30/1.4 i jestem bardzo z niej zadowolony. No ale tą kupowałem w salonie sigmy porównując z dwoma innymi. Tym razem z powodu tego, że Sigma wycofała ten obiektyw z produkcji i teraz w salonie chce za niego 3200 kupię nowy na allegro za 2500(lub odrobinę mniej). Liczę na to, że jeśli trafię - tak ponoć popularny - nieostry egzemplarz to go odeślę.
    Tak poza tym to najbardziej zależy mi na fotografii koncertowej gdzie zestaw c50/1.8 i s30/1.4 świetnie się sprawdza(choć lux by było mieć jeszcze c85/1.8 no i inne body ). Mam nadzieję, że nowa sigma przyda się przy dużych koncertach i jako tele na wakacjach.
    pomyśl na 85ką - do ręcznej ta ogniskowa jest naprawdę świetna.. i na koncertach też się z pewnością przyda..

Cytat Zamieszczone przez PITT Zobacz posta
    Bardzo fajne fotki (mnie isę podobały). To potwierdza tezę że nie sprzęt a człowiek. Nie ma sensu proponować komus zakupu sprzętu za ok 5-6 tys. jak ma 1,5.
    no tak, ale 135kę można kupić (nie mówię że od ręki) za trochę ponad 2000 zł (oczywiście używaną)

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Bo 135-ka to świetne szkło, ja uznaję je za najlepsze jakie mam. Można je wykorzystać na wiele sposobów, także na meczach. Inną sprawą jest, że trzeba też się umieć ustawić, do tego praca ze stałkami wymaga innego podejścia do zdjęć niż w przypadku zoomów. Dlatego ja bym go tak od razu nie skreślał ze stadionów i jak widać można nim powalczyć z dobrym efektem.

Wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiagnąć, ale masz rację, 90% stadionowych zdjęć jest z ogniskowych powyżej 100mm. Nie ma sensu ciąć jeżeli zależy ci na jakości.
    Praca ze stałkami oczywiście daje sporo frajdy.
    a co do cięcia to powiem tak - wszystko zależy od tego do czego ci są te zdjęcia sportowe potrzebne - jak do internetu albo wydruku w gazecie na paskudnym papierze to można ciąć ile się da

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    @arturs, powiem że całkiem niezłe są te zdjęcia. Mnie jakoś ujęcia sportowe, a szczególnie piłka nożna nie rajcują. Jednak do dalekich zbliżeń wykorzystuję 135/2.8 z tele konwerterem (2x) wszystko, to na m42. Na pewno w sporcie ten zestaw nie dałby rady. Jedynie, że operator by nadążał. Jednak muszę zaznaczyć, że jako dłuższa ogniskowa, a zarazem jej lżejszy zamiennik daje naprawdę sporo frajdy.
    no dokładnie..
    w zasadzie dłuższa ogniskowa też jest fajna - tyle że kosztuje tyle co samochód - bo jak dłuższa stałka do sportu to tylko canon 300/2.8 lub 400/2.8, ewentualnie 200/2 :-D

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

w zasadzie dłuższa ogniskowa też jest fajna - tyle że kosztuje tyle co samochód - bo jak dłuższa stałka do sportu to tylko canon 300/2.8 lub 400/2.8, ewentualnie 200/2 :-D
    300/2.8 - warte tych pieniędzy, gdyby nie fruwające pustki w portfelu, to ...
    400/2.8 - cięższe od 300mm, no i wymaga mocniejszego statywu
    Jest jeszcze takie cudo:
    EF400mm f/4 DO IS USM - bardzo dobre szkło i jak na moje to nawet wydaje się lżejsze od 300mm.

Nie jest ekspertem, ale nie wybierałbym szkieł, które są ciężkie. Gdybym miał na początku jeden korpus, to szukałbym szkieł, które są stosunkowo lekkie.
    Natomiast dokupienie takiego czegoś jak tc uważam za obowiązkowy.
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 26-11-2011 o 00:41
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Miasto
    Kielce

Domyślnie

300/2.8 - warte tych pieniędzy, gdyby nie fruwające pustki w portfelu, to ...
    400/2.8 - cięższe od 300mm, no i wymaga mocniejszego statywu
    Hehe.. jak będziesz miał kasę na 400/2.8 to raczej nie będziesz marudził przy wyborze statywu - ale do obu monopod wystarczy..

EF400mm f/4 DO IS USM - bardzo dobre szkło i jak na moje to nawet wydaje się lżejsze od 300mm.
    nie widziałem chyba tego na żywo więc nie wypowiem się

Nie jest ekspertem, ale nie wybierałbym szkieł, które są ciężkie. Gdybym miał na początku jeden korpus, to szukałbym szkieł, które są stosunkowo lekkie.
    Natomiast dokupienie takiego czegoś jak tc uważam za obowiązkowy.
    eee.. kwestia podparcia.. a TC wiadomo - nie zaszkodzi mieć..

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów