Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: watermark problem...

Domyślnie watermark problem...

Witam.
    Mam problem ze stworzeniem własnego znaku wodnego do zdjęć.
    Do tej pory używałem do tego celu wbudowanych czcionek w Adobe Lightroom tak jak na przykładzie tej fotografi:

http://picasaweb.google.com/10773759...47891682315970

Ale wydaje mi się trochę zbyt kiczowaty. Przeszukałem już sporą część postów w internecie, używałem już do tego wielu programów czy wtyczek ale to wszystko mało.
    Mam małe problemy z obsługą PS'a.

I moje pytanie brzmi czy ktoś mógłby zaproponować jakiś konkretny podpis "Piotr Gadawski" lub "Fot. Piotr Gadawski" w formie tekstowej lub grafiki? Chodzi mi o wysoki poziom tego jakże znaczącego elementu każdej fotografii.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
    Z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez piter_zdw ; 13-11-2011 o 17:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Moim zdaniem jeżeli już koniecznie musisz podpisywać zdjęcia to zwykła standardowa czcionka np w Lightroom3 i do tego krycie ustawione na 30-50%. Jeżeli chodzi o jakąś grafikę to wątpię żeby ktoś Ci podał na tacy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

korzystam z programu "Mark IT now!", bezproblemowo podpisuje nawet hurtowo, a co do sygnaturki to polecam otworzyć PSa, "skomponować" sobie z jakiejś ładnej czcionki imie nazwisko etc co chcemy, tło transparent i wczytujemy do tego programu. Tam ustawiasz co gdzie jak i o ile stopni ma być ewentualnie obrócone i inne mniej/bardziej ważne szczegóły.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez o rly?? Zobacz posta

korzystam z programu "Mark IT now!", bezproblemowo podpisuje nawet hurtowo, a co do sygnaturki to polecam otworzyć PSa, "skomponować" sobie z jakiejś ładnej czcionki imie nazwisko etc co chcemy, tło transparent i wczytujemy do tego programu. Tam ustawiasz co gdzie jak i o ile stopni ma być ewentualnie obrócone i inne mniej/bardziej ważne szczegóły.

pozdrawiam
    I taki oczojebny podpis jest doskonałym przykładem jak się podpisywać nie powinno.. Jak już macie takie parcie na podpisywanie zdjęć to róbcie to tak, żeby na pierwszy rzut oka było to niewidoczne.

Domyślnie

Dobra, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Po bardzo długich poszukiwaniach w końcu sam znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Znaduje się pod linkiem: http://tv.adobe.com/watch/the-comple...-in-lightroom/

w bardzo przyjemnym filmie. Dokładnie o to mi chodziło.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pozdrawiam

a czy po tym programie tzn "Marki IT Now" zostaje Ci Exif i geotaging?
    Chodzi mi o to by znak wodny, Exif i dane GPS-u nie "wygryzały" się wzajemnie.
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 14-11-2011 o 03:39
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    a czy po tym programie tzn "Marki IT Now" zostaje Ci Exif i geotaging?
    Chodzi mi o to by znak wodny, Exif i dane GPS-u nie "wygryzały" się wzajemnie.
    niby w wersji (bardziej) pro (niż lite), ale ostatnio cos nie mam czasu się zagłębiać w te sprawy.

a co do "oczojebności" to można tak nazwać pana we wściekle żółtej odblaskowej kamizelce, jak się każdemu fotografowi podoba tak robi, a na razie siebie fotografem bym jeszcze nie nazwał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a co do "oczojebności" to można tak nazwać pana we wściekle żółtej odblaskowej kamizelce, jak się każdemu fotografowi podoba tak robi, a na razie siebie fotografem bym jeszcze nie nazwał.
    Nie chodzi o to na jakim etapie ktoś jest, ale o to, ze czesto taki widoczny napis odwraca uwage od glównego tematu a jak ktos bedzie chciał zwinąc wasze zdjęcie to i tak sobie to wytnie
    Pozdrawiam serdecznie

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    I taki oczojebny podpis jest doskonałym przykładem jak się podpisywać nie powinno.. Jak już macie takie parcie na podpisywanie zdjęć to róbcie to tak, żeby na pierwszy rzut oka było to niewidoczne.
    Pytanie czemu ma sluzyc podpis - czy tylko poznaniu autora, czy zapobieganiu (a raczej utrudnianiu) 'kradziezy' zdjec.

Jak publikujesz zdjecia w HiRes to raczej chodzi o to drugie, jak tylko 'miniaturki', to o to pierwsze

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

jak ma być dla zabezpieczenia to dajesz watermarka przez całą długość foto i to bardzo blisko środka tylko opacity zmniejszasz na 15% albo robisz z mieszanym kryciem wieloelementowy mark.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Uprawnienia umieszczania postów