Musiałem założyć drugi konto, ponieważ w tym poprzednim nie mogłem wysyłać wiadomości. - brak uprawnień itd. nie wiem o co chodzi, nie ważne.

Towar zakupiłem przez internet tylko odbiór towaru był osobisty w ich punkcie odbioru.
Także tutaj mogę żądać zwrotu pieniędzy, jednak nie chcę tego robić tylko posiadać nowy w pełni działający zestaw za który zapłaciłem. U nich kupiłem głównie dlatego, że dają 2 lata gwarancji u producenta - jakieś bliskie relacje z canonem mają od lat - ponoć. Jakby było rok to na pewno u nich bym tego sprzętu nie zakupił. Miałem wybór 20% taniej np. z niemiec lub paręset złotych taniej u nas w kraju, ale mniejsza o to, żeby nikogo nie urazić.

michallo_90 O ładowarce już pisałem nazajutrz po kupnie, niestety w takim okresie zakupiłem, że 3 dni muszę czekać na otwarcie punktu w moim mieście (weekend nieczynne). Dzisiaj rozważam wymianę całego sprzętu, ponieważ nie podoba mi się do końca działanie obiektywu.

Gregg nie tylko karton, ale sama ładowarka wskazywała by na to, że paczka została upuszczona. Dlatego rozważam wymianę całego zestawu.
Z obiektywem to wygląda tak, że od 70 do 29 bezszelestnie, na 28 słychać "pstryknięcie" jakby jakiś zaskok/zatrzask. I to głównie mnie denerwuje, dlaczego jest taki dźwięk - czy jest to normalny odgłos?
Przy powrocie już jest płynne przejście z praktycznie niesłyszalnym przejściem/zmianą ogniskowej na większą.
Może ktoś posiada taki sam obiektyw i byłby tak miły napisać czy owe pstryknięcie na 28 mm +- jest rzeczą normalną czy jakimś uszkodzeniem?