Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: parę pytań dot. 5dII

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To zależy, jeśli zależy ci na małej wadze i zakresie, weź 24-105, jeśli na świetle - weź 24-70.

Z moich doświadczeń wynika, że lepszym spacer-zoomem jest 24-105, głównie ze względu na wagę i zakres, natomiast 24-70 to typowy wół roboczy do zajeżdżania przez reporterów, ślubniaków itp.

Jeśli chodzi o filtry UV, polecam, używam na każdym szkle i parę razy mi to tyłek uratowało. Jedynie na 17-40 nie mam zakręconego, i oczywiście po jakimś czasie mi się pojawiła rysa na soczewkach Nie polecam najtańszych, więcej z nimi problemu, niż pożytku, taka Hoya z serii Pro jest zupełnie bezproblemowa.

Ma to jeszcze taką zaletę, że można bez stresu używać szkieł bez dekli, co zmniejsza czas zmiany szkieł, czy przygotowania aparatu do zrobienia zdjęcia, i odciąża nas od stresu "gdzie jest k***a ten dekielek", który osobiście, miałem dosyć często

PS. Co do pasków, polecam te od Domke, obecnie sygnowane logo National Geographic. Kiedyś w stodole kupiłem taki za 3 dychy i do teraz nie widziałem niczego lepszego.

Ostatnio edytowane przez _igi ; 12-11-2011 o 10:55
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów