Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: dziwna awaria Canona 40D

Coś już napisał

Domyślnie

bateria akurat oryginalna, choć używam również zamienników. Spróbuję wszystkich tutaj zaproponowanych rad i bardzo dziękuję za chęć pomocy! Jednak napewno nieunikniona jest wizyta w serwisie w celu generalnego przeglądu i czyszczenia, ponieważ nigdy tego nie robiłem. Przebieg mam ok 40 000, nie wiem czy to mało czy dużo, napewno nie chciałbym żeby kiedyś mnie zawiódł w ważnym momencie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekPolsztyn Zobacz posta
    Spróbuję wszystkich tutaj zaproponowanych rad i bardzo dziękuję za chęć pomocy! Jednak napewno nieunikniona jest wizyta w serwisie w celu generalnego przeglądu i czyszczenia, ponieważ nigdy tego nie robiłem.
    Jeśli nie jesteś elektronikiem-hobbystą to raczej sam tego nie zdiagnozujesz, nawet gdy rozbierzesz aparat.
    Przebieg mam ok 40 000, nie wiem czy to mało czy dużo...
    Tak średnio, ale sprzęt powinien przeżyć bez grubszej awarii dwa-trzy razy tyle.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja mam od czasu do czasu podobne problemy, ale ja gripu nie odczepiam od aparatu i czasem sie wlasnie grip zawiesza, wtedy mam podobne objawy. Recepta jest przeczyszczenie styków gripie. (zdarza się raz na kilka serii focenia... ale da się żyć jak nie jesteś zawodowcem

Często też przy nagłej zmianie warunków zewnętrznych, np z zimna wejdę do pomieszczenia; wtedy grip potrafi szalec. Niestety nieoryginalne tak maja, chociaż gdzieć tu na forum czytałem, że canonowskie, też potrafia się zawiesić...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Często też przy nagłej zmianie warunków zewnętrznych, np z zimna wejdę do pomieszczenia; wtedy grip potrafi szalec. Niestety nieoryginalne tak maja, chociaż gdzieć tu na forum czytałem, że canonowskie, też potrafia się zawiesić...
    Mi sam zmieniał przesłonę i bez względu na to czy był aktywny, czy nie. Co dziwniejsze po zmianie na inny 40D działał prawidłowo..

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Ja mam tak z 5dm2, dokładnie nawet w jakimś wątku to opisalem bo się martwilem, wina gripa. Jesli ci to nie przeszkadza olej, a jeśli tak kup oryginalny grip. Ale zwykle jest tak jak sie zatnie rusz kółko nastaw na gripie i body powinno ruszyć.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów