Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Dysk zewnętrzny a formatowanie

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie Dysk zewnętrzny a formatowanie

Witam

Mam nadzieje że w odpowiednim dziale założyłem temat.Jeśli nie to bardzo proszę o przeniesienie.Więc przejdę do rzeczy.Mam 2 dyski zewnętrzny tylko i wyłącznie do przechowywania swoich zdjęć.Kupując dyski od razu po włożeniu do komputera zrobiłem formata ale teraz mam pytanie.Czy muszę i co ile formatować dysk?. Czy to w ogóle jest potrzebne?. Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jak już dysk wypełnisz swoimi zdjęciami to dobrze go wtedy sformatować
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Jeżeli nic się nie dzieje to po co je formatować. Nie wiem jaki to dysk, ale mój WD ma możliwość robienia Backup ,bez obawy o jakiekolwiek straty przy formatowaniu.

Zablokowany

Domyślnie

Tzn jeśli będzie trzeba sformatować to mogę zdjęcia przenieś na komputer sformatować i po sformatowaniu znów zdjęcia wrzucić.Tylko problem w tym że nie wiem co ile formatować dysk i czy w ogóle to potrzebne?.Tak jak pisałem wcześniej formatowałem tylko przy kupnie wrzuciłem zdjęcia i kiedy teraz sformatować?.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Zupełnie poważnie: formatuje dysk zaraz po zakupie. Nie wiem po co to robię, ale chce by był sformatowany i koniec pieśni. Więcej o nim już nie myślę.
    Jestę fotografę

Zablokowany

Domyślnie

Czyli sformatowałeś po zakupie tak jak Ja i nie masz zamiaru go więcej formatować? :-P

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Czyli sformatowałeś po zakupie tak jak Ja i nie masz zamiaru go więcej formatować? :-P
    Formatowanie to stworzenie pewnej struktury logicznej na dysku wynikającej z wybranego systemu plików np. FAT32 czy NTFS. Jak już ta struktura jest, to jej ponowne tworzenie mija się z celem, jeżeli nie potrzebujemy jej zmienić. Ponowne formatowanie wykonuje się głównie w przypadku:

- zmiany podziału na partycje
    - chęci szybkiego wyczyszczenia dysku ze wszystkich danych (logicznie, bo fizycznie te dane dalej tam są)

Może jeszcze da się wymyślić jakąś inną sytuację ale z pewnością okresowe formatowanie dla formatowania nie ma żadnego sensu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tzn jeśli będzie trzeba sformatować to mogę zdjęcia przenieś na komputer sformatować i po sformatowaniu znów zdjęcia wrzucić.
    Twoje pytanie nie jest takie głupie. Choć może nie do końca pytasz o to o co powinieneś.

Nikt już nie śmieje się z tych, którzy przegrywają co parę lat swoje DVD na nowe nośniki.

Niewielu informatyków zdaje sobie sprawę, że podobnie jak dane z DVD potrafią wyparować po latach dzięki różnym procesom tam zachodzącym, tak samo dane na dyskach twardych nie będą wieczne. Można mnożyć historie o dyskach które działają bezbłędnie od 20 lat. Problem w tym, że im nowsze i większe dyski tym mniejszy kawałek przypada dla jednego bitu i tym łatwiej utracić tą informację.

Martwi to, że sam szukałem tych informacji nie tak dawno. Nie ma żadnych wiarygodnych źródeł jak długo dane mogą bezpiecznie leżeć na dysku bez odświeżenia/ponownego zapisu. Producenci niechętnie odpowiadają na takie pytania. Większość nie daje wiele dłuższych gwarancji jak... okres gwarancji. Numer przeplatający się na różnych stronach internetowych to 5 lat.

Jeśli zdjęcia są dla Ciebie ważne to Twój backup również powinien mieć backup Polecam DVD od czasu do czasu, koniecznie wywożone poza dom i odświeżane co parę lat.
    ...

Zablokowany

Domyślnie

Zdjęcia są dla mnie bardzo ważne. Mam 2 dyski zewnętrzne, dysk wewnętrzny, 2x płyty dvd. Mało prawdopodobne jest żeby 3 dyski w tym samym dniu padły ale wole odświeżać je tak jak trzeba. Wiem że płyty cd/dvd są najmniej nośne. Szybko padają, psują się. Pewnie teraz dużo osób wypowie się w przeciwny sposób ale uwierzcie mi że nocami o tym czytałem bo nie mogłem spać spokojnie.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...uwierzcie mi że nocami o tym czytałem bo nie mogłem spać spokojnie.
    Nie rób tego I tak wszystkiego nie przewidzisz, nie zdążysz na każdy pociąg :-)

Myślę zestaw jeden dysk zewnętrzny + nośnik optyczny + to co na kompie, daje poczucie spokoju.
    Jestę fotografę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów