Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Opłaca się kupić używany Canon 10D ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi, chyba jednak poszukam gdzieś 20D i jego kupię. Co prawda bawiłem się 10D i szumy w nim przy wiekszych ISO są mniejsze niż przy mojej Alfa290, sam nie wiem czemu poszedłem w Sony.

A moze sprzedać Alfe i dolozyc jeszcze pieniądze z niej, łącznie będę miał około 2k zł i za to coś dobrego kupić? Szklarnie opłaca się raczej rozbudować w Canonie niż w Sony, i tak pewnie kiedys przesiąde sie na 5D czy inne tego typu.

Musze sie zastanowić.
    Ostatnio edytowane przez noone1 ; 11-11-2011 o 12:19

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Skoro uważasz, ze zmiana systemu przyniesie Ci poprawę umiejętności, to zmieniaj. Wydaje mi się, że sony nie jest super systemem, ale dobre efekty można z niego wyciągnąć. Żadna przesiadka nie poprawi Twoich umiejętności. Nie jestem pewien, ale korpusy sony są stabilizowane. To juz plus
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Darx jak dla mnie ta stablizacja i tak mało daje w niższych modelach sony (nie wiem jak w wyższych).

Skoro piszesz o przesiadce na 5d w przyszłości to zgaduję, że masz zamiar inwestować w sprzęt. Jeżeli mam racje to sprzedaj co masz i kup 20d/30d + jakieś szkło. Za 2k nie zaszalejesz jakoś bardzo ale 20d/30d + Tamron 17-50 / Sigma 17-35 + ew. 50 1.8 już spokojnie kupisz i będziesz miał zestaw do rozbudowy na spokojnie .

Żeby nie było, że tylko teoretyzuje mam 20d od kilku lat, miałem Tamrona 17-50 (krótko ale miałem), sigmę 17-35 hsm II i przez jakiś czas 30d pożyczone i z czystym sumieniem mogę polecić ci to w takim przedziale cenowym

Poszukaj i poczytaj co warto kupić w jakiej kwocie, takich tematów na forum jest milion we wszystkich działach...
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 11-11-2011 o 13:13

Domyślnie

Weź też pod uwagę, że nie masz pewności w jaki sposób był aparat wykorzystywany przez poprzedników. Im starszy aparat, tym pewnie więcej ludzi nim robiło zdjęcia, a tym samym większe prawdopodobieństwo, że ktoś obchodził się z nim jak z kilofem
    C5Dmk2 + C28-135 USM IS + C16-35/2.8 + C24-70/2.8 + C50/1.8 + C70-210/3.5-4.5 USM + C430EXII + Sonnar 180/2.8 + inne graty

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noone1 Zobacz posta
    Kupiony przez znajomego w 2006 roku, przebieg około 15 000 zdjęć.
    Mam dziwne wrażenie, że ze dwa zera więcej powinieneś dopisać do przebiegu.. Ale skoro działa, to sprawdź tylko ilość hotpixeli i bierz jak musisz..
    Jarek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pytanie też czy znajomy był pierwszym kupującym .
    Ja 10D wspominam bardzo dobrze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja 10D wspominam bardzo dobrze.
    A ja ciut mniej dobrze. Przesiadłem się z EOS3, w 10tce wszystko było gorsze
    Jarek

Domyślnie

10D to dobry sprzęt, sam używam go tylko z fish'em. Realna wartośc tego aparatu to według mnie 300zł, także ten "okazyjny" zakup przemyślałbym jeszcze.
    D3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    10D to dobry sprzęt, sam używam go tylko z fish'em. Realna wartośc tego aparatu to według mnie 300zł, także ten "okazyjny" zakup przemyślałbym jeszcze.

300 zł ? Chyba troche przesadzasz , za 300zł nie kupisz nawet dobrej hybrydy jak Fuji S6500.

Nie pali mi się z przejściem na Canona ale mam taki plan na przyszlosc, nie oplaca mi się raczej brnąć w system Sony na dłuższą metę.

W dodatku widzialem na allegro ze mozna kupic 40D za 1400-1700 zł w dobrym stanie, ten body będzie juz pewnie dużo lepszy od 10D. Poczytam sobie recenzje i testy tych aparatów i coś w najbliższym czasie wybiore.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale 40D nie będzie dużo lepszy od 20D, na pewno nie tyle lepszy ile wyniesie różnica w cenie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów