Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Opłaca się kupić używany Canon 10D ?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja polecałbym Ci wybrać wcześniej któryś z systemów. Moim zdaniem trzymanie dwóch aparatów z różnych systemów i sztukowanie do nich akcesoriów z niższej półki raczej mija się z celem. Tak więc raczej sprzedałbym Sony, albo inwestował w niego, pytanie tylko z jakimi szkłami chcesz używać..

Potwierdzę zdanie przedmówców - obrazek z cropów jest mniej więcej porównywalny - inwestowanie w 40d mogąc mieć o połowę tańszego 20d jest średnio opłacalne. Lepiej tą kasę przeznaczyć na szkiełko.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jak wyżej, zasatnowiłbym sie również nad wejściem w 3-cyfrówke np. 400d, 450d - nowsze konstrukcje za te same pieniądze i efekty będą tez porównywalne...
    .... oczywiście jeśli zdolności wystarczy

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jestem w posiadanie zarówno 10D jak również 400D. Pod Canona 10D mam podpięty mój ulubiony 50/1,8. W 400D brakuje ustawiania balansu bieli w stopniach Kelwina.
    W sumie gdybym teraz miał kupić inną niedrogą puszkę szukałbym 20D.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To i ja się dorzucę. Canon mocno usprawnił 20D w stosunku do poprzednika. Zmienili praktycznie wszystko. Nowy procesor, AF, szybka praca, Ettl II, lżejszy korpus. Canon chwalił się też, że podwoił trwałość migawki, co w używkach ma znaczenie.

Różnica w cenie pomiędzy tymi modelami obecnie jest już znikoma. Różnica technologiczna jest znaczna. Mojej dwudziestki Ci nie sprzedam, ale polecam dopłacić.
    ...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ale 40D nie będzie dużo lepszy od 20D, na pewno nie tyle lepszy ile wyniesie różnica w cenie.
    Mocno bym dyskutował z tą tezą. Jeśli chodzi o możliwości matrycy, Ok, nie jest to jakaś przepaść (choc 40-tke ma odczuwalnie większa rozpiętość tonalną) ale AF, szybkostrzelność, ogólna prędkość aparatu, wizjer, rozwiązanie menu i kilka innych drobiazgów robią naprawdę sporą różnicę.
    Nie znaczy to oczywiście ze 20D to antyk, który do niczego się nie nadaje. Uważam że to wciąż całkiem fajny aparat (w obsłudze bardzo podobny do 5D Mk I, tyle że bez FF i z mniejszym LCD).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W takim razie zdecydowałem się kupić 20D w dobrym stanie, muszę porozglądać się nad jakimś modelem z małym przebiegiem. Dodatkowo do niego będę chciał kupić jakąś jasną portretówkę 50mm jednak to już w innym dziale poszukam.

Mam nadzieję ze to bedzie dobry wybór.
    Ostatnio edytowane przez noone1 ; 12-11-2011 o 10:53

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Główna różnica to ergonomia (brak drugiego kółka, LCD, mniejsze, ciemniejsze wizjery, mały uchwyt) i budowa mechaniczna (plastik zamiast metalu).

Funkcjonalnie puszki zwykle sobie odpowiadają. Odpowiednio sparowane mają te same matryce czy AF. Canon nie wycinał wiele z wnętrza.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

MacGyver, porównując 20D do 40D miałem na myśli wyłącznie efekt finalny w postaci obrazka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Na aukcji ciężko coś ostatnio dostać. Też się rozglądałem za lepszym sprzętem i nie było za wiele do wyboru - czasami warto poczekać.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    MacGyver, porównując 20D do 40D miałem na myśli wyłącznie efekt finalny w postaci obrazka.
    Pejzaż, portret, OK, będzie podobnie. Bawiąc się w reportaż z 40-tką zwojujesz dużo więcej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów