Opłaca się kupić używany Canon 10D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • noone1
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 32

Opłaca się kupić używany Canon 10D ?

Kupiony przez znajomego w 2006 roku, przebieg około 15 000 zdjęć. Czy moze lepiej dołożyć trochę i kupić coś nowszego? Np 20D ?
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2304

jak za 10 zl to kup to 10d
    a jak chcesz wiecej to napisz co i po co, z czym i za ile

Komentarz

• jajurek
      Bywalec
      • 2006
      • 160

Weź pod uwagę, że do 10D nie pasują obiektywy EF-S.
      Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Komentarz

• noone1
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 32

Zamieszczone przez tomfoot Zobacz wpis
        jak za 10 zl to kup to 10d
        a jak chcesz wiecej to napisz co i po co, z czym i za ile
        Body + Grip + lampa + 4 baterie, bez szkła. Bede uzywał w nim szkła M42 z adapterem. Za 700zł, opłacało by się ? Czy lepiej dołożyć kilka stówek i kupić coś nowszego ? Używany będzie głównie do portretów.

Jeśli nie 10D to jaki bym mógł kupić używany do 1000zł, nie zalezy mi na Mpix, zalezy mi zeby szumy na wysokich ISO (800-1600) były porównywane do 10D.
        Ostatnio edytowany przez noone1; 42952.

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Za 800 idzie kupić 20D, więc ten biznes nie ma sensu kompletnie.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• noone1
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 32

A orientujecie się czy lampa Cobra 440AF i Grip BG-ED3 będą pasować do 20D? Moge to kupić za grosze.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Lampa pewnie będzie działać tylko w manualu, a ten grip jest do D30, D60 i 10D.
              Googla ci wyłączyli?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Zamieszczone przez noone1 Zobacz wpis
                ...Za 700zł, opłacało by się ?...
                Interesu życia to na tym nie zrobisz. Jest naprawdę wiele dużo młodszych konstrukcji które można wyhaczyć w atrakcyjnych cenach i z powodzeniem rozwijać swoją pasję dalej :smile:
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Zamieszczone przez jajurek Zobacz wpis
                  Weź pod uwagę, że do 10D nie pasują obiektywy EF-S.
                  Ale tylko od Canona... Reszta "kundli" bez problemu

Pozdrówka!
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2462

Mam 10D. Syn robi nim zdjęcia bo żal było go sprzedać za kilkaset złotych. Szumy na ISO800 mocno widoczne, długi czas startu aparatu (ok. 3sek. i im większa karta pamięci tym dłużej). Wolne opróżnianie bufora i mały bufor, wolne przeglądanie RAW-ów. 20D jest dużo lepszą konstrukcją i raczej w nią bym celował.

Komentarz

• noone1
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 32

Dzieki za odpowiedzi, chyba jednak poszukam gdzieś 20D i jego kupię. Co prawda bawiłem się 10D i szumy w nim przy wiekszych ISO są mniejsze niż przy mojej Alfa290, sam nie wiem czemu poszedłem w Sony.

A moze sprzedać Alfe i dolozyc jeszcze pieniądze z niej, łącznie będę miał około 2k zł i za to coś dobrego kupić? Szklarnie opłaca się raczej rozbudować w Canonie niż w Sony, i tak pewnie kiedys przesiąde sie na 5D czy inne tego typu.

Musze sie zastanowić.
                      Ostatnio edytowany przez noone1; 42952.

Komentarz

• Darx
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 725

Skoro uważasz, ze zmiana systemu przyniesie Ci poprawę umiejętności, to zmieniaj. Wydaje mi się, że sony nie jest super systemem, ale dobre efekty można z niego wyciągnąć. Żadna przesiadka nie poprawi Twoich umiejętności. Nie jestem pewien, ale korpusy sony są stabilizowane. To juz plus
                        |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• gadget_zary
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1046

Darx jak dla mnie ta stablizacja i tak mało daje w niższych modelach sony (nie wiem jak w wyższych).

Skoro piszesz o przesiadce na 5d w przyszłości to zgaduję, że masz zamiar inwestować w sprzęt. Jeżeli mam racje to sprzedaj co masz i kup 20d/30d + jakieś szkło. Za 2k nie zaszalejesz jakoś bardzo ale 20d/30d + Tamron 17-50 / Sigma 17-35 + ew. 50 1.8 już spokojnie kupisz i będziesz miał zestaw do rozbudowy na spokojnie .

Żeby nie było, że tylko teoretyzuje mam 20d od kilku lat, miałem Tamrona 17-50 (krótko ale miałem), sigmę 17-35 hsm II i przez jakiś czas 30d pożyczone i z czystym sumieniem mogę polecić ci to w takim przedziale cenowym

Poszukaj i poczytaj co warto kupić w jakiej kwocie, takich tematów na forum jest milion we wszystkich działach...
                          Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635.

Komentarz

• saiqard
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 112

Weź też pod uwagę, że nie masz pewności w jaki sposób był aparat wykorzystywany przez poprzedników. Im starszy aparat, tym pewnie więcej ludzi nim robiło zdjęcia, a tym samym większe prawdopodobieństwo, że ktoś obchodził się z nim jak z kilofem
                            C5Dmk2 + C28-135 USM IS + C16-35/2.8 + C24-70/2.8 + C50/1.8 + C70-210/3.5-4.5 USM + C430EXII + Sonnar 180/2.8 + inne graty

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez noone1 Zobacz wpis
                              Kupiony przez znajomego w 2006 roku, przebieg około 15 000 zdjęć.
                              Mam dziwne wrażenie, że ze dwa zera więcej powinieneś dopisać do przebiegu.. Ale skoro działa, to sprawdź tylko ilość hotpixeli i bierz jak musisz..
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...
                              X