Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: jak ostrzycie manualami z z dandelionem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie jak ostrzycie manualami z z dandelionem?

Zachęcony osiagami niektórych kolegów z CB, zakupiłem dwie redukcje z potw. ostrosci (OM, M42). Po wykonaniu setek zdjęć okazuje się, że w zasadzie każde jest nieostre, że takie sme mogę zrobic "na oko" bez chipa w redukcji (a niby wszystko błyska, sygnalizuje, potwierdza itd).
    Te same obiektywy współpracuja z LV rewelacyjnie.
    Jesli potrzebny jest statyw i godzina kręcenia, by złapać ostrosć to cały wynalazek jest bez sensu (bo LV działa świetnie).
    Powody widzę dwa:
    1. Albo zwalone dandeliony (czy to się zdarza?)
    2. Albo ja robię cos (co??) źle.

Używane aparaty to 60d i 350d.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Domyślnie

Ja używam z 5d. 10d ,300d i 500n pomaga ale chyba lepsza jest matówka z klinem - mam coś takiego w 300d oraz ostatnio zamontowałem w 5 d .
    W 5 jest wyraźnie ciemniejsza od standardowej matówki.
    Co do czipów to mam te jakieś starsze bez możliwości regulacji, która to podobno jest dostępna w tych najnowszych.
    Trudno coś powiedzieć pokaż zdjęcie jakieś albo spróbuj pożyczyć od kogoś inną przejściówkę z dandelionem

Pozdro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzięki,
    nie wiem, czy w 60d da sie wymienic matówkę.
    Wsród znajomych nikt się nie bawi w takie wynalazki.
    Normalnie uzywam szkieł z af, ale chciałem wykorzystać trochę rupieci, które mi zostały z czasów analogowych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    dzięki,
    nie wiem, czy w 60d da sie wymienic matówkę.
    Wsród znajomych nikt się nie bawi w takie wynalazki.
    Normalnie uzywam szkieł z af, ale chciałem wykorzystać trochę rupieci, które mi zostały z czasów analogowych
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=50041

IMHO Canon 60d powinien mieć wymienne.Na pewno takie info jest w instrukcji.
    Wymienne matówki to nie wynalazki.Jak fotografia stara i wcześniej. Były używane już setki lat temu np.pergaminy w Camera obscura,dłuugo przed migawką.Doskonała pomoc w uzyskiwaniu poprawnych rezultatów ostrzenia i kadrowania.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorki igor ,ja przy okazji podpytam czy matówka od 40D i 50D będzie pasować do 30D ?
    Bo do 30D nigdzie nie mogę znaleźć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

yarson,
    nie mam pojęcia.
    Nawet nie wiem, czy w m. body jest opcja wymiany. Muszę sprawdzic w instrukcji, necie. To pewnie jedyna droga, chyba, ze ktoś CB podpowie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

za fotopolis:

Wizjer
    W wizjerze Canona 60D zastosowano pryzmat pentagonalny, który daje jasny i klarowny obraz. W porównaniu z poprzednikiem nie zmieniły się parametry powiększenia - 0,95x i punktu ocznego 22 mm. Dzięki temu obraz w wizjerze jest duży - plasuje się idealnie między amatorskim 550D i półprofesjonalnym 7D. Wizjer pokrywa około 96 % kadru jaki widzi aparat. Do dyspozycji mamy także wymienne matówki. Na tej dostarczonej przez producenta widzimy 9 punktów AF i koło pomiaru punktowego. Pod wizjerem znajdują się informacje o ekspozycji i niektórych parametrach. Na plus można zaliczyć obecność czułości ISO nawet podczas zmiany tego parametru.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Ja używam programowalnej przejściówki na M42.
    Po skorygowaniu BF ostrzy idealnie z obiektywami 35/2,0 50/2,0 czy 300/4,5.
    Przy czymś o bardzo małej głębi (100/1,5) jest to zbyta mało precyzyjne, ale normalnie się sprawdza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bf korygowałeś w serwisie?
    U mnie nie ma bf ani af w szkłach z af
    Natomiast jest pena (nie katastrofalna, ale jednak) różnuca między ostrzeniem z dandel. a LV; przy LV szkło nabiera zycia, przy dand. obraz jest mdły, mydłowaty. Jest troche lepiej przy większej GO.

Janmar,
    fakt matówka wymienialna; nie wiem tylko, ile to kosztuje, czy warto, gdzie kupić i kto wymienia.

Dzięki za pomoc.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    bf korygowałeś w serwisie?
    U mnie nie ma bf ani af w szkłach z af
    Natomiast jest pena (nie katastrofalna, ale jednak) różnuca między ostrzeniem z dandel. a LV; przy LV szkło nabiera zycia, przy dand. obraz jest mdły, mydłowaty. Jest troche lepiej przy większej GO.

Janmar,
    fakt matówka wymienialna; nie wiem tylko, ile to kosztuje, czy warto, gdzie kupić i kto wymienia.

Dzięki za pomoc.
    Nie. Kupiłem od razu droższą przejściówkę, z możliwością korekty, programowaniem przysłony i ognikowej.

Sam przymierzam się do matówki z klinem, bo coraz więcej manualnych szkieł u mnie. Zastanawiam się tylko jak będzie się pracowało z klinem działającym do f/2,8 i obiektywem z AF. ale przy 4,0.
    Chyba że są takie, pracujące do 5,6 (w rozsądnych cenach nie widziałem).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów