Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Samyang 8mm a fotografia ślubna

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar 2em
    Miasto
    Sosnowiec/Świętochłowice

Domyślnie Samyang 8mm a fotografia ślubna

Witajcie, mam canona 50d i kilka fajnych szkieł. Od pewnego czasu imam się fotografii ślubnej, ale czasem w moim tamronie 17-50 brakuje szerokości (głównie wesela - jakiś fajne, wesołe ujęcia, błogosławieństwo rodziców ciasnych pokoikach, kościół - plany ogólne), czy ktoś z was korzysta z Samyang 8mm w tego typu fotografii, jak się sprawdza to szkiełko w ww sytuacjach?
    Ostatnio edytowane przez 2em ; 10-11-2011 o 14:37

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Znam jednego kolesia który używa Samyanga na ślubach, ale on zdjęć nie umie robić więc ciężko powiedzieć haha.
    Myślę że spokojnie można używać tak samo jak Zenitara na pełnej klatce.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2em Zobacz posta
    Witajcie, mam canona 50d i kilka fajnych szkieł. Od pewnego czasu imam się fotografii ślubnej, ale czasem w moim tamronie 17-50 brakuje szerokości (głównie wesela - jakiś fajne, wesołe ujęcia, błogosławieństwo rodziców ciasnych pokoikach, kościół - plany ogólne), czy ktoś z was korzysta z Samyang 8mm w tego typu fotografii, jak się sprawdza to szkiełko w ww sytuacjach?
    "ryba" przy błogosławieństwie? raczej kiepsko to widzę:-P są to zdjęcia na których rodzice "szukają siebie" i nie daj boże zebyś "powyginał mamusie , tatusia i ciocię Jadzię:-P na salę, do zabawy i plener- jak najbardziej ale z umiarem
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

myślę że wiele ciekawych ujęć w fotografii ślubnej można zrobić tym szkiełkiem ale ja bym raczej nie stawiał na ten obiektyw przy większości zdjęć, nie każdemu sie podoba tak wygięty obraz

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

on zdjęć nie umie robić więc ciężko powiedzieć haha
    kwestie tego, co robi i jak to robi pozostaw "temu kolesiowi".
    Mam 8mm, bardzo lubie to szklo, ale nie sięgam po nie zbyt często do torby. Efekt rybiego oka jest ciekawy, ale to tylko do zastosowań twórczych.
    Sigma 10-20 byla by odpowiednia, skoro brakuje Ci szerokości. Radze przemyśleć sprawę gdyż ten wybór ma Tobie służyć do pracy
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Szkło jak najbardziej, ale tylko jako mała przystawka. Nie jako jedyne danie główne.
    Osobiście uważam, że "rybki" ostatnio są zbyt mocno okupywane przez początkujących fotografów ślubnych.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fish eye jako uzupełnienie, a w zasadzie wzbogacenie, urozmaicenie całości materiału jak najbardziej się nada. Jednak to będą jedynie pojedyncze kadry. Jeśli masz jakieś inne, pilniejsze wydatki to skup się na nich, a Samyanga na razie możesz odpuścić.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wg mnie zależy od stylu - jak robisz przykładne, techniczne, książkowe kadry i takich oczekują Twoi klienci, to kup sobie Sigmę 10-20. Fisha mam i kocham za efekciarstwo.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Domyślnie

Brak na cropie szerokośći i jasności ?
    Niech na korpusie Sigma 10-20 lub Tokina 11-16 zagości
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

widziałem takiego 'aparata' co biegał pół wesela z fishem... potem widziałem fotki i rewelacji nie było. Dla mnie na kilka fotek warto go założyć żeby spodobało się młodym, ale to nie jest pierwsza potrzeba. I nie zależy to za bardzo jak ktos pisze od stylu fotografa a od potrzeb klienta, bo jak chcesz focić więcej imprez to raczej się dostosowujesz do wymagań i potrzeb młodych a nie narzucasz własny styl. bo rozumiem że rozmowę albo dwie warto odbyć na ten temat przed imprezką.

swoją drogą nieźle się robi, że z 'marnym' 50D i tamronem można obskoczyć ślub - za pieniądze jak rozumiem. nie zrozum mnie źle bo jeśli są potrzeby takie na rynku to czemu nie.
    z czystej ciekawości kilka fajnych szkieł to...? fajne szkło według mnie zamiast tamrona to sigma 17-50 ex os hsm albo kanion 17-55 2,8
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 10-11-2011 o 16:58
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów