Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Crop w obiektywach

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    taka sigma 30 1,4 na cropie to nie tylko rzeczywiste 50mm ale też większa GO
    To tylko pozorne wydłużenie ogniskowej.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Tak wiem, ciekawi mnie tylko czy tak samo zachowuje sie przyslona a wiec i zmiana go jak ogniskowa.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Krisnrj, tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. Ale nie chodzi o zmianę przysłony, bo ta jest zawsze taka sama, ale o inne parametry wpływające na głębię ostrości.

http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...yfrowych/id/38

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Myślę, że to nie jest celowe mechaniczne ograniczenie, tylko Canon skorzystał z dodatkowego miejsca na układ optyczny kosztem utraty uniwersalności - łatwiej trochę skonstruować obiektyw, gdy ma bliżej do matrycy. Szczególnie szerokokątny.
    Upiekli kilka pieczeni przy jednym ogniu. EF-S dał Canonowi następujące korzyści:
    - większe możliwości w konstruowaniu obiektywów szerokokątnych (o czym napisałeś)
    - zabezpieczenie posiadaczy lustrzanek analogowych przed głupimi pomysłami (EF-S weszło w 2003 roku, cyfrowe FF czyli 1 Ds Mk I, kosztowało wówczas majątek i jak kogoś było na nie stać to i na szkła miał odpowiedni budżet)
    - ograniczenie konkurencyjności, względem 300D i 350D, dostępnych ba rynku wtórnym modeli D30, D60 i 10D
    Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Krisnrj, tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. Ale nie chodzi o zmianę przysłony, bo ta jest zawsze taka sama, ale o inne parametry wpływające na głębię ostrości.
    Wzór na głębie ostrości dostępny jest np w Wikipedii
    Aby zrozumieć zależności można go sobie wklepać w arkusz kalkulacyjny i pobawić się zmiennymi. Można tez zrobić to w programie Spot
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Leon,McGyver dziekuje wam za odpowiedzi!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Upiekli kilka pieczeni przy jednym ogniu. EF-S dał Canonowi następujące korzyści:
    - większe możliwości w konstruowaniu obiektywów szerokokątnych (o czym napisałeś)
    - zabezpieczenie posiadaczy lustrzanek analogowych przed głupimi pomysłami (EF-S weszło w 2003 roku, cyfrowe FF czyli 1 Ds Mk I, kosztowało wówczas majątek i jak kogoś było na nie stać to i na szkła miał odpowiedni budżet)
    - ograniczenie konkurencyjności, względem 300D i 350D, dostępnych ba rynku wtórnym modeli D30, D60 i 10D
    Nie chcę Wam psuć dobrego samopoczucia i wiary w naszą najukochańszą firmę ale do tego co napisał Mac dopiszę główny powód EF-Sa w tej postaci. I nie wymyślili go inżynierowie niestety tylko księgowi. Jest nim tańsza konstrukcja zmiennoogniskowych retrofocus. Co oznacza oczywiście że można taniej robić zapchajdziury w stylu 17-85 albo kita. Parę dolarów tu parę tam i już biznes się kręci.

To zresztą pośrednio łączy się z tym, że 15-85 powstał tak późno, a przez lata częstowali nas wyrobem o ogniskowej 17-85. Specjalnie napisałem "wyrobem" bo słoik od musztardy daje lepszy obraz na szerokim końcu :rolleyes: ale znów księgowi zdecydowali, że po kiego grzyba się wysilać. Przy braku konkurencji i alternatywy lud i tak kupi - co się oczywiście ziściło. Później się zresztą okazało, że ta kosmiczna technologia użyta w tym szkle nie jest jednak tak kosmiczna skoro jego cenę można bez bólu obniżyć o dobre tysiąc złotych.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-11-2011 o 01:06
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Niemniej 50-tka dalej pozostanie 50-tką i wygeneruje obrazek ze zniekształceniami charakterystycznymi dla tej ogniskowej.
    Są dwa rodzaje zniekształceń: 1. spowodowane przez optykę obiektywu 2. spowodowane przez perspektywę i zależne tylko od odległosci kątowej przedmiotu od osi obiektywu.

Dobre (czyli praktycznie wszystkie) obiektywy stałki 50 mm dla pełnego obrazka nie mają praktycznie żadnych zniekształceń optyczych. To znaczy linie proste są odwzorowane jako linie proste. Beczki i poduszki są całkowicie zaniedbywalne tak samo jak dla 80 mm.

Zniekształcenia widoczne na brzegach to tylko zniekształcenia perspektywy które bedą dokładnie takie same dla każdego obiektywu o tym samym kącie widzenia z tej samej odległości. (W tym "obiektywu" skladajacego sie z samej przysłony, czyli dziury)

Ponieważ ten sam kadr uzyskuje się z 50 mm APS-C i 80 mm FS z tej samej odległości i z tym samym kątem widzenia, nie da się odróżnić tych sytuacji na podstawie zniekształceń. Nie ma czegoś takiego jak "zniekształcenia charakterystyczne dla tej ogniskowej".

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów