Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Dlaczego nie mogę zakupić samej części?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Bo monopoliści dbają o swój biznes. Naprawa aparatów nie jest bardziej skomplikowana od naprawy innych urządzeń. Mając dostęp do części zamiennych z innego źródła, taki serwis raczej długo by nie pociągnął, a przynajmniej musiał by obniżyć ceny usług (mowa o naprawach pogwarancyjnych).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Bo w przeciwienstwie do wielu innych czesci, matowke mozna dostac jako akcesorium /patrz inne rodzaje matowek, niz standardowa/.
    Ale tu nawet nie chodzi o samą matówkę, tylko o smutny fakt wprowadzania klienta w błąd.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem od czego to zależy ale w tej samej firmie chciałem zamówić filtr polaryzacyjny do projektora Sanyo i po podaniu numeru części (z instrukcji serwisowej) zamówienie było gotowe. Nikt nie kazał mi przysyłać projektora w celu wyceny ani nikt nie zmuszał mnie do płatnej wymiany tego filtra w serwisie CSI.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

różnie bywa , swego czasu pojechałem do serwisu centralnego z kranem (wcześniej pytając czy mogą mi sprzedać zawór ceramiczny - przez telefon powiedzieli że nie ma problemu) , zawór wymienili na miejscu nie chcąc ani grosza ani za pracę ani za zawór
    - powiedzieli że dobra marka jest dla nich najwazniejsza (fakt że zawór to ułamek ceny całej baterii ale jednak coś tam kosztuje) ...w Polsce to było

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kojarzę historię sprzed ładnych paru lat. Zdaje się, że na pl.rec.foto.cyfrowa to było. Ktoś miał problem z aparatem Minolty, serwis powiedział to samo, że części to oni nie sprzedają. Sprawa trafiła do UOKiK czy nawet sądu. I wyszło, że oficjalny dystrybutor musi sprzedać część bądź wskazać miejsce, gdzie taką część można kupić, inaczej to nieuczciwa konkurencja. Czyli Canon Polska by trzeba o to pomęczyć.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Czyli Canon Polska by trzeba o to pomęczyć.
    Otóż właśnie! Sam serwis nie jest tutaj w ogóle stroną i nie można od niego żądać aby prowadził działalność inną od tej, którą sobie postanowił.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony

Domyślnie

Autorowi wątku chodzi o tą część ?
    http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D...item1c19d6e7ad

Tyle że to chyba do 5D I

Domyślnie

Serwis nie prowadzi sprzedaży części wymagających demontażu sprzętu.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ano. Gdyby ktoś nie wiedział to CSI jest zewnętrzną, niezależną firmą. Mają autoryzację Canona (jak również Sony, Sanyo i Leica) i na podstawie umowy świadczą usługi serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Reklamacje w sprawie braku dostępności części nalezy kierować do Canon Polska.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie części - serwisy

Jest kilka zagranicznych firm, np na ebay. Wystarczy do nich napisać i zapytać o określoną część. Zamawiałem u nich część do obiektywu i bez problemu mi przysłali, cena z przesyłką z usa 40$, czy coś takiego. Ta sama reparacja w serwisie kosztuje około 300zł. Takie zabawy oczywiście tylko dla tych co mają silne nerwy i jakieś pojęcie o mechanice/mikroelektronice, no i czas na takie rzeczy.
    Nieraz lepiej zapłacic 2x tyle, dostać gwarancję a w tym czasie pracować zarabiając kilka razy więcej niż wynosi koszt reperacji Polskie realia? hmmm...

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez darkwire ; 14-07-2012 o 17:07

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów