Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Dlaczego nie mogę zakupić samej części?

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Dlaczego nie mogę zakupić samej części?

Niedawno pękła mi plastikowa osłonka górnego wyświetlacza w 5DmkII.

Zadzwoniłem do CSI z prośbą o podanie ceny takiej części oraz informacje jak długo będę musiał na nią czekać.
    Wymiana tego elementu jest dziecinnie łatwa

Co usłyszałem?

- że nie mogę zamówić samej części do aparatu
    - że wymiana będzie mnie kosztować kilkukrotnie więcej niż cena samego elementu
    mało tego,
    - że najpierw muszę przysłać body, CSI zrobi wycenę, później zamówi element i wymieni!

Pomijam fakt braku możliwości zakupu samej części(uważam, że nadużywacie swojej pozycji na rynku) to czy nie można części zamówić wcześniej abym mógł się umówić na wymianę d ręki: i nie musiał blokować sobie aparatu na kilka tygodni dla tak banalnej naprawy???
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

jak z "Misia"... to się nazywa "dbać o PR po polsku" :/

btw - w cywilizacji zarabia się także na sprzedaży części zamiennych - także tych niezbyt drogich

Uzależniony

Domyślnie

Na ebayu widziałem szybki na główny (tylny) wyświetlacz za 60zł, poszukaj może na ten drugi też są.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta

Co usłyszałem?

- że nie mogę zamówić samej części do aparatu
    - że wymiana będzie mnie kosztować kilkukrotnie więcej niż cena samego elementu
    mało tego,
    - że najpierw muszę przysłać body, CSI zrobi wycenę, później zamówi element i wymieni!
    Pewnie dlatego, że serwis nie jest od sprzedawania tylko od naprawiania. Proste jak drut.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

A może to trzeba trafić na jakąś promocję?

Kilka lat temu zadzwoniłem do nich z prośbą o podanie ceny matówki do 300D wraz z kosztami wysyłki pod Warszawę. Dowiedziałem się tego samego co Hiv , że nie mogę jej zamówić, ale mogą ją wymienić. Cena 150zł. Można wysłać albo zanieść do nich ogolone ze wszystkiego body i zrobią to na miejscu. No to parę dni później wybrałem się na Żytnią, a że była spora kolejka, to umiliłem sobie czas, rozbierając aparat do wymaganego przez serwis stanu. Dochodzę wreszcie do lady, kładę body i pytam o matówkę do 300D. Obsługująca mnie kobieta wyszła na zaplecze, wróciła z matówką i oznajmiła:
    - 120zł!

Zapłaciłem ze sporym zdziwieniem, zgarnąłem z lady body i wyszedłem.

Matówkę wymieniłem sobie sam.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta

Zapłaciłem ze sporym zdziwieniem, zgarnąłem z lady body i wyszedłem.

Matówkę wymieniłem sobie sam.
    Bo w przeciwienstwie do wielu innych czesci, matowke mozna dostac jako akcesorium /patrz inne rodzaje matowek, niz standardowa/.

Podobnie, jak mozna kupic np. sama muszle oczna (tylko kto za nia zaplaci >50 pln ).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem od czego to zależy ale w tej samej firmie chciałem zamówić filtr polaryzacyjny do projektora Sanyo i po podaniu numeru części (z instrukcji serwisowej) zamówienie było gotowe. Nikt nie kazał mi przysyłać projektora w celu wyceny ani nikt nie zmuszał mnie do płatnej wymiany tego filtra w serwisie CSI.

Uzależniony

Domyślnie

Bo monopoliści dbają o swój biznes. Naprawa aparatów nie jest bardziej skomplikowana od naprawy innych urządzeń. Mając dostęp do części zamiennych z innego źródła, taki serwis raczej długo by nie pociągnął, a przynajmniej musiał by obniżyć ceny usług (mowa o naprawach pogwarancyjnych).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Pewnie dlatego, że serwis nie jest od sprzedawania tylko od naprawiania. Proste jak drut.
    jakby mi w ASO ktoś powiedział w ten sposób to bym (i podejrzewam każdy na moim miejscu) śmiechem go zabił.
    ile znasz serwisów autoryzowanych które nie sprzedają części luzem? ja tylko ten jeden jedyny.
    Inna sprawa - jak racjonalnie uzasadnić niechęć do sprzedania samej części, na której i tak mają przebicie w cenie więc i bez robocizny zarabiają?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    ile znasz serwisów autoryzowanych które nie sprzedają części luzem? ja tylko ten jeden jedyny.
    Np kazdy ASO komorkowy :P

Kupisz baterie/pokrywy baterii/rysiki itd, ale nie kupisz glosniczka, mikrofonu, wyswietlacza itd...

Ogolnie, tak to wlasnie wyglada w przypadku elektroniki - nie kupisz luzem czesci w ASO, do ktorych zamocowania wymagane jest rozkrecenie urzadzenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów