Nowy
Używany
PLS to nazwa handlowa IPS produkowanych przez Samsunga - nie ma to nic wspólnego z efektem świecenia czerni, to kwestia stosowania lub niestosowania polaryzatorów (powłoki optycznej retardacji itp.). Przykładowo - nowy CX240 ma świetną czerń, a CS230 i CX270 mają taką jak SX2762W. Stary NEC 2690WUXi nie srebrzył, a 2690WUXi2 już*dlaczegoś tak.
Wydaje mi się, że podświetlenie na W-LED i B G+R LED jest statystycznie jakby równiejsze. Oczywiście w kwestii cieknięcia czerni nic się nie zmieniło, kwestia czysto losowa jak się akurat koreańcowi uda złożyć matrycę![]()
"Dear Sir,
Thank you very much for your interest in EIZO and our products.
The EIZO EV2736W is equipped with a new PLS-Panel which brings the following benefits in comparison to conventional IPS-panels:
Further improvement in viewing angle, 10 percent increase in brightness and increased image quality.
If you have further questions. Feel free to contact us again !
Best regards !
Your
EIZO Team !"
Pomijając kwestię co i jak jest to technicznie wykonane (PLS to nie jest IPS, ma zupełnie inną strukturę subpixeli stworzoną właśnie po to, by wyeliminować negatywny efekt IPS-glow) efekt jest taki, że PLS w EV2736 pomijając uboższe podświetlenie kładzie na łopatki IPS w SC i CX pod kątem czerni.
Jasne, a świstak siedzi i zawija...
CX240 black screen
oraz tutaj, cały tasiemiec na temat czerni w CX: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=150
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 08-05-2013 o 21:40
O obiektywach wiem prawie wszystko
No wiec CX240 jest na owym mitycznym PLS-ie, a to co tu widać to nie tyle srebrzenie, co cieknięcie.
Ogólnie problematyka czernologii mrokoznawczej w technologii LCD pasjonuje mnie całkiem słabo czy wręcz w ogóle, rzecz jest praktycznie bez znaczenia podczas pracy, ma raczej znacznenie psychologiczno-estetyczne.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-05-2013 o 22:00
Mz. jedno i drugie jest sygnałem ostrzegawczym przed pracą w nieodpowiednich warunkachOczywiście w rozrywce ma prawo przeszkadzać, w pracy nie powinno.
Tak czy owak trafia się niezależnie od matrycy, producenta czy modelu, nie ma nadrzędnej reguły. PLS w CX240 nie srebrzy za to czasem lubi cieknąć, PLS w CS230 srebrzy, PLS w EV2736W nie srebrzy, za to nie ma gwarancji że ten czy tamten nie będzie przeciekał.
Srebrzenie to wedle mojej wiedzy kwestia polaryzacji - np. w moim nowym rMBP 13 z retinowym IPSem problem srebrzenia ani cieknięcia nie występuje kompletnie.
Zobaczymy jak będą wyglądały nowe NECzki na AH-IPSach.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 09-05-2013 o 09:44
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
To dziwne, bo jakoś do tej pory nie było za ciemno, ale wady tych monitorów trzeba jakoś przecież niwelować, więc każdy sposób jest dobry...
O obiektywach wiem prawie wszystko