Tak jest - SpectraView II
Nowy
Używany
Tak jest - SpectraView II
Tak i tak, czyli jest kalibrowany sprzętowo i potrzeba do tego specjalistyczne oprogramowanie nie dostępne normalnie poza USA.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
1. Około 15cm.
2. Tak.
Nie wiem, czy napisać to w temacie z laptopami czy tutaj, ale może ten post skłoni kogoś do poprawy komfortu pracy przez zakup monitora z prawdziwego zdarzenia.
Jakiś czas temu kupiłem laptopa ze względu na to, że zdarza mi się pracować w różnych miejscach więc mobilność jest na 1 miejscu. Miał być mac mini ale ze względu na parametry jest dell (Dell XPS 702x - niech wyszukiwarki zaindeksują). O ile samej konfiguracji nie mam praktycznie nic do zarzucenia to wyświetlacz (TN 17" full hd 3d) jest T R A G I C Z N Y.
1. Nie spełnia podstawowych założeń wyświetlacza. Pokazuje tylko kształty, a kolory to już jak chce. Zdarza się że wzrokowo kwadrat z czerwonym jednolitym wypełnieniem wygląda jak gradient... Malinowy u góry, różowy na dole
2. Kolor czarny. Nie wiem, w którym miejscu występuje clipping, wystarczy że delikatnie upuszczę głowę i widzę co innego. Fotografowanie czarnych butów na białym tle sprowadzę się do tego, że muszę przechylać głowę w dół i górę aby zobaczyć co tak na prawdę jest na zdjęciu. Domyślnie wygląda to tak: góra - czarny bez szczegółów, środek - coś widać, dół czarny bez szczegółów. Tak jak by tylko środek był oświetlony.
3. Biały i szarości. Jeszcze raz tragedia. Nie pokazuje wcale delikatnych szarości (nie chce mi się sprawdzać od jakiego poziomu). Nawet pod kątem, jak przechylę ekran.
4. Sam kolor - strasznie zaniebieszczony, nie da się tego poprawić w sterowniku bo jak tylko ruszę jakimś suwakiem to dzieją się cuda, pojawiają się plany np na skórze.
5. Ekran jest na tyle duży, że siedząc w bliskiej odległości (jak to przy laptopie) co innego widzę na górze, co innego na środku i co innego na dole
6. Jasność i błyszczącą matrycę pomijam.
7. Komfort psychiczny. Jak tylko (choć na chwile, po zakończeniu pracy) przełączę się z neca na to coś w laptopie to tak jak bym dostał łopatą w łeb.
Nie wiem kto wpadł na pomysł umieszczenia tego czegoś w laptopie za 5,5k ale powinien wisieć na suchej gałęzi. Widziałem różne ekrany ale tak złego jeszcze nigdy.
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Potrzebuję kupić monitor 7"zasilanie 12V do mojego 5D mkII tylko nie wiem jaki ?Monitor będzie zainstalowany w aucie i połączony przez USB z aparatem ,który zainstaluje na statywie na masce samochodu.Cała zasada sterowania tj.położenia aparatu jest prawie rozwiązana tylko kontrola zrobionych zdjęć i wybór planu ustawienia obiektywu - brak.Proszę o podpowiedzi.
Czy nikt nie może mi pomóc![]()
Sam sobie i dla niewiedzących odpowiem bo znalazłem.Wszystkie tablety które mają wyjście HDMI Gdybym wiedział dzień wcześniej byłbym bogatszy o 170 zł a tak jestem w plecy i do tego muszę kupić inny tablet bo ten ma tylko USB.![]()
Ale HDMI w tablecie nie służy po to aby przyjąć sygnał ale po to aby go wyprowadzić :-) Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli się mylę to popraw mnie.
Jak jesteśmy przy tabletach to te, które posiadają opcję host usb można połączyć kabelkiem USB z aparatem i przy pomocy oprogramowania DSLR Controler pobierać podgląd na żywo. Kompatybilne urządzenia tu: DSLR Controller :: Devices - nie wiem natomiast jak jest z chińskimi tabletami
Dalej, Można mieć jakiegoś netbooka/laptopa i łączyć go za pomocą USB i aplikacji EOS Utility
Monitory Lilliput dedykowane do filmowania. - tutaj cena przeważnie zaczyna się od 1k.
Monitory i tv z zasilaniem 12v i hdmi: Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Mam takie pytanie. Bardzo źle przegląda i obrabia się zdjęcia na matrycy taniego laptopa. Kolory co chwile inne, kontrasty tez jakieś dziwne.
Chciałem zapytać, czy nie lepiej byłoby wydać 100-200zł na jakiś CRT. Widomo, że moge trafić na jakiś wypalony egzemplarz, ale mam wrażenie ze nawet CRT za 100zł sprawdzi się lepiej niż LCD w laptopie.
Macie jakieś sugestie na co uważać? Na co zwrócić uwagę? Mam kalibrator więc mogę się jakoś wspomóc w ustawianiu![]()