Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą
Ja to już akurat wiem. Przesiadać się kiedyś pewnie będę, ale na razie nie planuję

Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...
No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta )

Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.
Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa . Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.
Ja tam tym akcesoriom nie ufam kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia
Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?