FasStone Image Viewer 4.6. Wciskam F12 (Ustawienia), tam zakładka CMS. Jest tylko checkbox WŁĄCZ lub WYŁĄCZ CMS. Jak mogę ręcznie wskazać profil? ROzumiem, że chodzi o ten profil monitora a nie jakiś sRGB?
Nowy
Używany
FasStone Image Viewer 4.6. Wciskam F12 (Ustawienia), tam zakładka CMS. Jest tylko checkbox WŁĄCZ lub WYŁĄCZ CMS. Jak mogę ręcznie wskazać profil? ROzumiem, że chodzi o ten profil monitora a nie jakiś sRGB?
Nie znam tej przeglądarki, żeby powiedzieć coś konkretniej w sprawie - może inni forumowicze wspomogą. W innym oprogramowaniu z obsługą zarządzania kolorem (DPP, Irfan) często jest tak, że w opcjach można wskazać czy aplikacja ma korzystać z systemowego profilu monitora, czy też wskazać ręcznie jaki profil ICC ma być używany do wyświetlania. Myślałem, że w FS jest coś podobnego.
FastStone lubi nie działać. Polecam XNView, Bridge.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Odpaliłem AcdSee pro, tam włączyłem CMS, input profile wrzuciłem AdobeRGB (co to w ogóle jest input profile?) ale zaznaczyłem też, żeby korzystał z dołączonych profili jeśli są dostępne. Output profile ustawiłem profil wypluty przez kalibrator. I jest OK. Ciekawe jest to, że jeśli odznaczę korzystanie z dołączony profili i traktowanie na wejściu wsyzstkiego jako AdobeRGB to wtedy kolory są bardziej jaskrawe.
Jak to jest możliwe, skoro w LR przy exporcie dałem sRGB czyli nie ma tam prawa być niczego spoza palety sRGB więc jakim cudem nagle pojawia się więcej kolorów? Fakt jest to ta opcja input profile, której za bardzo nie rozumiem... Dla mnie jasną opcją jest output profile - tam ustawiam ten z kalibracji bo i tak niczego więcej monitor nie jest w stanie pokazać. Tylko, że tutaj sytuacja się powtarza, nawet ją mogę obserwować "live" zmieniając profile wyjściowe - pomiędzy profilem monitora a sRGB jest różnica taka, że na monitorowym profilu zdjęcia są bardziej szare (lub na sRGB bardziej nasycone). Czy na pewno output profile powinien być ten monitorowy? Nie sumuje się to (jakoś moze) wtedy z tym profilem podpiętym w systemie?
A może po prostu powinienem powtórzyć kalibrację bo coś "poszło nie tak"? :/
Nie wiem jak to się stało ale gmerając "w tą i nazad" w CMS windowsa, profil w końcu "zaskoczył". Teraz już nie ma różnicy pomiędzy żadnym programem z CMS a dowolnym programem Adobe...
Uwielbiam filozofię Microsoftu... :/
Dzieki pomocy forumowiczy glownie Tom01 zakupilem eizo s2433w roznica jest ogromna w tym momencie z przyjemnoscia siadam do komputera i odpalam ps-a sprzet zakupilem w UK troche tanszy niz w PL 480 funtow (2400-2500zł) ale jak najbardziej polecam
Teraz tylko musze sie pozbyc swojego packard bella 230ws i bedzie git
Dziekuje za pomoc.
5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II
mam takie pytanko. Robił ktoś reklamację na Eizo. Otóż mam monitor SX2262W od stycznia tego roku i w prawej górnej części wyświaetla mi się sporo świecących pixeli. Zauważyłem je podczas uruchamiania kompa. Sprawdziłem w Ps na czarnym tle i okozało się, że jest tego więcej naliczyłem około 20-30, ciekawe że wszystkie są właśnie w ćwiartce prawa-góra.
Doświadczył ktoś może podobnej sytuacji i jak to jest z reklamacją w Eizo. (ps a miałem kupić NECPA241W ehh..)
Ostatnio edytowane przez maati ; 30-08-2012 o 12:28
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
Z reklamacją nie powinno być problemu.
Czekałem do września na zakup monitora z myślą o nowych modelach dostępnych na rynku.Przeczytałem chyba wszystkie polskie fora w tych tematach i w przedziale 2000zł (+\-500zł) najlepszy stosunek ceny do jakości wywnioskowałem,że należy sie dla Neca p221w. Pewnie już bym go kupił,gdyby nie monitor p232w,który wszedł do sprzedaży dosłownie kilka dni temu.Wiem,że jest to świeży model,więc ciężko o jakieś obszerne informacje.jednak panelu eIPS wydaje się on ciekawą propozycją. Może ktoś podzieli sie spostrzeżeniami nawet na podstawie danych technicznych obydwu monitorów? Potrzebuję go wyłącznie do obróbki zdjęć.
P232W jest zdecydowanie lepszym wyborem od P221 - o wiele precyzyjniejsza kalibracja, nieporównywalnie lepsza równomierność, potężne możliwości kalibracji.