Noooo nie bardzo - 24 ma taką samą rozdziałkę więc plamka będzie większa - podobna jak w S2233W 1680x1050px
Nowy
Używany
Noooo nie bardzo - 24 ma taką samą rozdziałkę więc plamka będzie większa - podobna jak w S2233W 1680x1050px
Jeśli masz z tym problem, kup NECzka PA231W - ma rozdzielczość 1920x1080px, plamkę normalnej wielkości i kilo najbardziej zaawansowanej elektroniki, jaka jest na rynku - 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania, elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia itd.
panowie a jak mam takie pytanie, jak wygląda sprawa kupna monitora używanego. Obecnie obrabiam zdjęcia na monitorze samsunga CRT z trybem sRGB i nie narzekam, wole zrobić zdjęcia na nim niż matrycy laptopa która według moich odczuć oszukuje z jasnością i kolorami. Jednak obserwuje allegro i znajduje monitor np. EIZO S1921 z przepracowanymi 1000h za nieduże pieniądze ok 800zł, jak na początek jestem w stanie tyle wydać na monitor, później jak już fotografia zacznie na siebie zarabiać to wymienił bym na lepszy większy model... Czy może macie jakieś inne ciekawe propozycje w cenie np. do 1000zł z używanych....
sam mam ten monitor, jak kupowalem to opcje panoramicznych monitorow byly dosc drogie i ten model wydawal sie byc zlotym srodkiemNie mam zastrzezen do niego moze poza rozdzielczoscia ktora zbyt wysoka nie jest -1280x1024.
Format 5:4 jest idealny do np pracy z przegladarka. W fotografii monitor swietnie odwzorowuje kolory. Nawet po kalibracji roznica w wyswietlaniu nie jest az tak drastyczna.
Odbitki jakie uzyskiwalem po edycji raw zdjec byly bardzo zblizone do tego co na ekranie. Ogolnie mowiac, dobry monitor ale z limitacjami (nie panorama i niska rozdzialka). Za te piniadze nie znajdziesz nic lepszego!
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Czy ktos uzywa takiego Eizo FlexScan S2243 22'' rozdzielczość 1920 x 1200?
Dziękuję wszystkim za pomoc choć nadal pozostaje wiele niedomówień . Mam teraz jeszcze jedno pytanie.
Posiadam monitor LCD Samsung SyncMaster931MP ( z TV ). Zastanawiam się nad jego zmianą na monitor posiadający po pierwsze:
rozdzielczość 1920:1080
wejście HDMI
i teraz pytanie:
Dysponuję kwotą max 800 zł. Chciałbym kupić jakiegoś Samsunga ok 21 cali lub iiyama X2472HD. Czy taki monitor nada się do obróbki zdjęć. Czy wręcz nie będzie gorszy od tego co posiadam ??
Proszę o rady i pozdrawiam
Artur
Ostatnio edytowane przez artek80 ; 19-11-2011 o 18:26
i jeszcze jeden monitorek wpadł mi teraz w oko LG IPS236V-PN,
chyba najciekawszy w tej cenie - ok 800 zł.
Podstawowa zaleta matryca IPS. Co o nim sądzicie ??
To ja po taniości, obecnie wszystko co związane z obróbką robię na lapku.
Zastanawiam się nad NEC 2070NX i HP LP2065.
Starocie, ale w tej cenie jak najbardziej ok.
Oba na IPS, oba 1600x1200.
Lecz nt. HP LP2065 mało fachowych opinii w necie. NEC polecany chociażby przez Tom01 w znnym pości:"Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki"
No i nie wiem już który wziąść....