Mam problem z pa271 i karta gf555m
Na początek kilka danych:
- laptop dell xps 702x z displayportem
- najnowsze sterowniki karty graficznej
- komputer z laptopem podłączony przez przejsciówkę mini displayport => DVI
- win 7 pro
Problem polega na tym, że za cholerę nie mogę zmusić do współpracy tego duetu w natywnej rozdzielczości monitora. Po 1 System windows nie widzi większej rozdzielczości niż 1920x1080. Mogę natomiast w sterowniku karty ustawić tak zwaną rozdzielczość niestandardową, więc dodaję 2560x1440, klikam na przycisk test i..... monitor przechodzi test prawidłowo i wyświetla obraz w takiej właśnie rozdzielczości (monitor pokazuje to w prawym górnym rogu). Od tej chwili mogę sobie spokojnie pracować na necu. Problem zaczyna się gdy chce przejść na laptopa. Którą metodą bym tego nie wykonywał, obraz wraca na laptopa. I tu pojawia się problem. Gdybym chciał znów używać neca za cholerę w żaden sposób nie mogę się z nim połączyć. Gaśnie ekran laptopa a na necu również nic nie widać... Gdy odłączę kabel od laptopa obraz na laptopa wraca. Przywrócenie neca do życia to w moim przypadku ponowna instalacja sterowników z opcją czyszczenia poprzednich (odinstalowania) lub przywracanie systemu. I znów dodanie nowej rozdzielczości, test, zmiana itp...
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać abym mógł sobie spokojnie pracować?Reinstalka nie bardzo wchodzi w grę, choć gdyby pomogła na 100% to pewnie mógłbym ją wykonać. Planuję kupić też kabel mini displayport => display port ale taki kabelek to 150zł kosztuje...