sklep rcs2 kraków
Nowy
Używany
sklep rcs2 kraków
C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws
No to raczej P. Gut ma pojęcie jak to zrobić dobrze. Ino niepotrzebne jest mieszanie jaskrawością. Jeśli zmienia się oświetlenie to należy dążyć do jego stabilizacji a nie przestawiać monitora. To źle robi na percepcję.
A zdjęcia są zapisywane jako 8-bitowa szarość, czy RGB? Jeśli to pierwsze, to ma Pan przyczynę.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2012 o 15:27
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
w cs5 mam ustawione tak:
ustawienia kolorów: sRGB ICE61966-2.1
konwertuj do profilu: sRGB ICE61966-2.1
w Obraz->Tryb-> mam zaznaczone RGB i 8 bitów na kanał
a jak mam już zapisane zdjęcie to w cs wyświetla się: nazwazdjęcia.jpg (RGB/8)
C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws
Proszę pokazać przykładowe zdjęcie: biuro@mastiff.pl
Różnica wynika najprawdopodobniej z laptopów ustawionych na wysokie poziomy jaskrawości.
Zakres 80-120cd odpowiada statystycznej jaskrawości odbitki oglądanej w średnim i jasnym oświetleniu dziennym w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych.
Laptopy/iPhone ustawione na 100% jaskrawość dają zwykle 200-300cd - stąd różnica w odbiorze zdjęć.
zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
Dziękuję za zdjęcie. Koszula jest prześwietlona lub na granicy - 240-255. Nic dziwnego że na jakimkolwiek jaśniejszym ekranie będzie mocno widoczne wypalenie. Poza tym zdjęcie nie ma profilu sRGB.
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.
Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.
Wciąż nie ma profilu.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2012 o 16:27