Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV ) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca
Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą

Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?
Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...

eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę?

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło )?
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.