Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
Wady P221W:
- bardzo skromna rozdzielczość 1680x1050px
Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV ) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca
- 10-bitowa 1DLUT nie zapewnia dostatecznej precyzji sterowania matrycą S-PVA z podświetleniem szerokogamutowym, przez co kalibracja sprzętowa przekłada się na pogorszenie jakości tonalnej wyświetlanego obrazu
Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?
- w przypadku matryc z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia zawsze występuje mniej lub bardziej widoczna mura chrominancji (przebarwienia)
eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę?

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło )?