Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 41 z 169 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    W obecnych czasach i1 Display 2 nie powinien być w ogóle używany, chyba że wyłącznie do ustawiania luminancji w monitorach.
    Powiedzmy raczej, że do ustawiania krzywej odpowiedzi tonalnej, bo jeśli chodzi o poziom luminancji, to oczywiście też ustawi go źle

Jednak podstawowe problemy i1Display 2 to beznadziejna trwałość, kiepska zgodność międzyinstrumentowa i słaba precyzja pomiarów na nowych typach wyświetlaczy (szerokogamutowe świetlówki, pseudobiałe LED, RGB LED).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

ColorMunki Photo + SpectraView II -> pierwszy punkt to kalibracja sensora. Ta kalibracja powinna być przeprowadzona przy zasłoniętym czy odsłoniętym sensorze?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ColorMunki Photo + SpectraView II -> pierwszy punkt to kalibracja sensora. Ta kalibracja powinna być przeprowadzona przy zasłoniętym czy odsłoniętym sensorze?
    Nie ma znaczenia.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A co chcesz zasłaniać? Kalibracja CMP jest po obróceniu głowicy na wskazaną pozycję. Nic więcej nie trzeba robić.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

No, sensor. Ale po wypowiedzi wnioskuję, że obracając głowicę to sensor obraca się także i nie jest widoczny na zewnątrz tak czy owak.
    Dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ja mam takie pytanie.
    Z racji przymusowego okrojenia budżetu na wydatki na placu boju zostały mi 2 monitory.
    NEC P221W
    EIZO FORIS FS2331
    Osobiście bardziej skłaniam się ku NEC'owi (nie miałem z nim do czynienia, bazuje na opiniach innych użytkowników)
    Który będzie lepszym wyborem (monitor zostanie oczywiście skalibrowany)?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wady P221W:
    - bardzo skromna rozdzielczość 1680x1050px
    - 10-bitowa 1DLUT nie zapewnia dostatecznej precyzji sterowania matrycą S-PVA z podświetleniem szerokogamutowym, przez co kalibracja sprzętowa przekłada się na pogorszenie jakości tonalnej wyświetlanego obrazu
    - w przypadku matryc z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia zawsze występuje mniej lub bardziej widoczna mura chrominancji (przebarwienia)

Wady FS2331W:
    - matryca cPVA mimo sterowania 10-cio bitową 1DLUT ma wyraźnie gorszą liniowość - albo w fabryce słabiej się przykładają do jej wystrojenia, albo po prostu jest 6-cio bitowa +2bity FRC.
    - monitor jest potwornie brzydki, tandetny i skrajnie nieergonomiczny (sterowanie OSD tylko z badziewnego pilota, brak regulowanej podstawki). Symptomatyczne jest to, że jest 2-3x cieńszy niż*EIZO serii S, SX, CG czy NEC serii P, PA, SV - nie jest to dobry prognostyk w kwestii potencjalnego zachowania równomierności wyświetlanego obrazu w trakcie dłuższej eksploatacji, oraz ogólnej żywotności wyświetlacza.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 09-04-2012 o 11:19

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wady P221W:
    - bardzo skromna rozdzielczość 1680x1050px
    Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV ) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca
    - 10-bitowa 1DLUT nie zapewnia dostatecznej precyzji sterowania matrycą S-PVA z podświetleniem szerokogamutowym, przez co kalibracja sprzętowa przekłada się na pogorszenie jakości tonalnej wyświetlanego obrazu
    Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?
    - w przypadku matryc z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia zawsze występuje mniej lub bardziej widoczna mura chrominancji (przebarwienia)
    eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę?

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
    Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło )?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV ) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca
    Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą

Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?
    Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...

eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę?

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
    Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło )?
    Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą
    Ja to już akurat wiem. Przesiadać się kiedyś pewnie będę, ale na razie nie planuję

Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...
    No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta )

Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.
    Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa . Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.
    Ja tam tym akcesoriom nie ufam kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia
    Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 41 z 169 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów