Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 39 z 183 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Irfan jest spoko. Bridge lepiej by się sprawdził gdybym częściej korzystał z PS/ACR, a zwykle jest to jedna fota na 20. Prawie wszystko załatwia Lightroom. Mogła by ta 4ka w końcu wyjść i obsługa profili kolorów na etapie obróbki....na pewno się szarpnę na nową wersję

Zdjęcia przyszły z labu i parę rzeczy się wyjaśniło. M.in. dlaczego poprzedni monitor, który ustawiałem ręcznie metodą zbójnicką na tzw. oko, bez żadnej bardziej zaawansowanej kalibracji, sprawiał wrażenie zielono-pstrego, kiedy postawiłem go obok nowego Eizo.
    Chodzi o to, że LAB gdzie wysyłam foty każe je konwertować do sRGB. Mają na stronie swój profil maszyny ale ma on służyć tylko do podglądu efektu finalnego na komputerze.
    Odpaliłem więc zdjęcie wyeksportowane z Lightrooma zapisane w sRGB pod photoshopem i dałem Apply Profile ten z labu. Zdjęcie dopiero wtedy zgadzało się z wydrukiem (jak bardzo idealne to jest odwzorowanie nie wiem, bo w pokoju mam za ciemno, żeby komfortowo porównać zdj. papierowe z tym na monitorze, ale jestem pewny, że jest najwyżej niewielka różnica o ile będzie jakaś)

I teraz zonk - jedyna opcja jaką widzę to zmiana LABa.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    LAB gdzie wysyłam foty każe je konwertować do sRGB. Mają na stronie swój profil maszyny ale ma on służyć tylko do podglądu efektu finalnego na komputerze.
    Jeśli ma Pan ochotę, może Pan zapytać dlaczego operator każe konwertować do sRGB jeśli jest dostępny profil labu. Ciekawym bardzo odpowiedzi.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Odpaliłem więc zdjęcie wyeksportowane z Lightrooma zapisane w sRGB pod photoshopem i dałem Apply Profile ten z labu. .....
    Hmmmmmmm... to trochę tak jakby powiedzieć że książka napisana po polsku jest napisana po niemiecku i próbować ją czytać po niemiecku. :-)

Dokładniej to zapewne chodzi o "assign profile" (nie apply) czyli do zdjęcia podstawiany jest profil labu bez żadnej konwersji. Dokładnie tak jak w przykładzie z książką powyżej. Zero CMSa w tym labie. To wyjaśnia tęż ten zielono-pstry kolor na monitorze.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Każdy minilab dokonuje prostej, wewnętrznej konwersji sRGB>profil labu, której albo nie da się wyłączyć, albo wiąże się to ze zbyt upierdliwą procedurą.

Mając profil minilabu możemy włączyć symulację działania wewnętrznej konwersji maszyny, lub dokonać dodatkową konwersję jeśli nie odpowiada nam rendering proponowany przez Noritsu/Agfę/Fuji - pierwsze uzyskujemy przez softproofing z włączoną opcją "preserve color numbers" (lub przydzielenie profilu), drugie przez włączenie podglądu konwersji percepcyjnej lub relatywnie kolorymetrycznej, i oczywiście późniejsze dokonanie konwersji.

Zdarza się również, że operatorzy minilabu sami dokonują konwersji do profilu i proszą, by tylko softproofingować materiał wyrenderowany do sRGB/AdobeRGB.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Panie Tomaszu, na pewno ich zapytam, bo nie po to kupowałem skalibrowany monitor, żeby dostawać materiał nie taki jak na monitorze.

Panie Januszu, dokładnie to miałem na myśli. Potocznie posługuję się sformułowaniami apply profile i convert to profile. Oczywiście rozumiem efekt działania obu tych opcji
    Użyłem podglądu efektu zastosowania profilu przy wydruku, żeby stwierdzić jak bardzo to co widzę na monitorze będzie się różnić od wyglądu zdjęcia. Różnica jest spora. Tzn. nie ma tragedii, bo żaden z kolorów nie leci w kosmos, ale wygląda to mniej-więcej tak jakby nałożyć na zdjęcie lekkozielono-jakiś... filtr.

Czornyj, nie wiedziałem, że są LABy, które przyjmują AdobeRGB. W tym wypadku chyba jednak różnica w widoku na monitorze a papierze może być jeszcze większa niż w tym, który opisuję.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Domyślnie Eizo z kalibracją czy bez

Witam,

Postanowiłem kupić monitor Eizo Foris FS2331. Czy warto nabyć go z kalibratorem w zestawie (kalibrator EasyPIX)?

http://http://www.cortland.pl/eizo-f...r-easypix.html

Które połączenia z monitorem jest lepsze - D-SUB czy może HDMI?

Pozdrawiam,
    Tomek

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esthom Zobacz posta
    Które połączenia z monitorem jest lepsze - D-SUB czy może HDMI?
    Tylko i wyłącznie HDMI.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Użyłem podglądu efektu zastosowania profilu przy wydruku, żeby stwierdzić jak bardzo to co widzę na monitorze będzie się różnić od wyglądu zdjęcia. Różnica jest spora. Tzn. nie ma tragedii, bo żaden z kolorów nie leci w kosmos, ale wygląda to mniej-więcej tak jakby nałożyć na zdjęcie lekkozielono-jakiś... filtr.
    Jestem złej myśli
    Też tak sobie gdybałem: może monitor, profile - takie, śmakie; może inny lab.
    Ostatecznie stanęło na tym, że to co produkują laby (testowałem te oceniane jako dobre) nie nadaje się do oglądania jeśli ktoś już raz zobaczył obraz na monitorze. Ten softproof z profilem labu jest adekwatny do rzeczywistości - taki szajs dostaje się na odbitce .
    Zrobiłem sobie porównawcze wydruki na najgorszej drukarce atramentowej do jakiej miałem dostęp - rewelacja w stosunku do odbitek z labu.
    Ponieważ nie mam dostępu do wydruku na drukarce znośnej jakości (jako usługi) zdecydowałem się samemu na zakup. Olać tam koszty...
    Po raz kolejny zakończyła się moja przygoda z labami (poprzednio jak sobie ubrdałem żeby zrobić odbitki ze slajdów).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

A wystarczyłoby skorzystać z labu, który dysponuje profilami dla podłoży, z któych chcemy skorzystać. Ja z takiego korzystam od 3 lat i do tej pory wszystko przebiega prawidłowo. Co oczywiście nie zmienia faktu, że wydruki są dużo lepsze , jednak oprofilowania też to wymaga.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam ponownie!

Zakupiłem monitor Eizo Foris, po podłączeniu przez HDMI obraz na nim jest dość ciemny (w porównaniu do tego co miałem na laptopie i TN), karta graficzna AT HD5470... czy ten ciemniejszy obraz to moje subiektywne odczucie (po latach używania kiepskich matryc o podkręconej jasności?)

Jak zwiększam jasność i kontrast ekranu to na zdjęciach do obróbki pojawiają się linie w cieniach, czy ktoś miał podobne problemy?

pozdrawiam,
    T

Strona 39 z 183 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów