Irfan jest spoko. Bridge lepiej by się sprawdził gdybym częściej korzystał z PS/ACR, a zwykle jest to jedna fota na 20. Prawie wszystko załatwia Lightroom. Mogła by ta 4ka w końcu wyjść i obsługa profili kolorów na etapie obróbki....na pewno się szarpnę na nową wersję
Zdjęcia przyszły z labu i parę rzeczy się wyjaśniło. M.in. dlaczego poprzedni monitor, który ustawiałem ręcznie metodą zbójnicką na tzw. oko, bez żadnej bardziej zaawansowanej kalibracji, sprawiał wrażenie zielono-pstrego, kiedy postawiłem go obok nowego Eizo.
Chodzi o to, że LAB gdzie wysyłam foty każe je konwertować do sRGB. Mają na stronie swój profil maszyny ale ma on służyć tylko do podglądu efektu finalnego na komputerze.
Odpaliłem więc zdjęcie wyeksportowane z Lightrooma zapisane w sRGB pod photoshopem i dałem Apply Profile ten z labu. Zdjęcie dopiero wtedy zgadzało się z wydrukiem (jak bardzo idealne to jest odwzorowanie nie wiem, bo w pokoju mam za ciemno, żeby komfortowo porównać zdj. papierowe z tym na monitorze, ale jestem pewny, że jest najwyżej niewielka różnica o ile będzie jakaś)
I teraz zonk - jedyna opcja jaką widzę to zmiana LABa.