Nowy
Używany
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czytam i szału nie ma ( o NEC p221w i Eizo Foris FS2331)
Wyczytałem (m.in opinie tez pana Tom01 z innych forum) że (wiem w tej cenie szału nie ma) to jednak "domowe, amatorskie" monitory, w eiso matryca samsunga wiec co mi tak naprawde daje wydawanie 1500 zl na monitor ktory i tak jest amatorski i czym bedzie sie roznil od takiego samsunga za powiedzmy 800 zl jesli matryca jakby ta sama - elektronika w srodku? czy place za napis eizo ? Pewnie dokladajac 400 zl byloby juz lepiej ale takie dokladanie nie ma konca a w zastosowaniach amatorskich nie ma sensu wydawania sporej ilosci gotowki bo to inwestycja bezzwrotna z drugiej strony wiadomo ze wydajac jakakolwiek kwote kazdy chce nabyc towar w tych ramach cenowych jak najlepszej jakosci.
Jestem totalnie skołowany - myslalem o tym dellu (kilka postow wyzej) ale jak sie komus firma dell zepsuła po 2 tyg to hmm. Sprawa jest o tyle ciezka, ze z pewnoscia tysiace osob szuka takiego monitora w powiedzmy tym przedziale, ale zawsze radzone sa te naj naj, nie kazdego na nie stac, i nie wiadomo co to kupic.
Canon
Nie ma litości - najtańszy pro-naj-naj to PA231W (2222PLN).
Rodzaj matrycy ma znaczenie drugorzędne, odpowiednie matryce robi w tej chwili wyłącznie Samsung i LG - wszystko sprowadza sie do elektroniki sterującej matrycą.
W zastosowaniach amatorskich nie ma sensu wydawania sporej ilości gotówki na lustrzankę, obiektywy, lampy, monitory, drukarki i wogóle czegokolwiek, bo wszystko to są inwestycje bezzwrotne - tego typu tok rozumowania nie prowadzi donikąd.
Jeśli natomiast chce się solidny, rasowy monitor do fotografii na lata, to sprawa jest prosta - SX, CG, PA, SV. Na okazję i cud nie ma co liczyć, nikt inny nie robi wyświetlaczy tego rodzaju.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-02-2012 o 15:20
A gdzie jest problem jesli na łączu DVI nie mogę ustawić rozdzielczości 1920x1200 bo maksymalna to 1600x1200? Czy to wina karty graficznej czy sterowników? Dodam że karta to GF FX5200. Natrafiłem na podobny wątek na forum nVidii, poszedłem za radą instalując wskazane sterowniki czy tam 'detonatory' i nic. Na d-sub ustawić 1920x1200 się da.
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
FX5200 obsługuje 1920x1200, więc problem tworzy prawdopodobnie sterownik.
jaki system operacyjny? czy w panelu nvidia też nie da się wymusić takiej rozdzielczości?
obraz startuje? nie startuje? czy jakis komunikat pokazuje monitor?
System XP 64.
Dość specyficzne jest to, że gdy podłącze kablem d-sub wszystko przebiega w porządku, rozdzielczości mogę zmieniać, gdy podepnę kabel dvi wszystkie ekrany kiedy komputer się włącza monitor jest czarny i wyświetla na zmianę komunikat 'no sygnal dvi, d-sub, display port'. Obraz wyświetla się dopiero gdy komputer się włączy i pojawia się pulpit. A wtedy w menu ekranu rozdzielczość maksymalna to 1600x1200.
Instalowałem już kilka wersji sterowników tej karty.
Przeglądałem też dołączoną płytę do monitora jednak nie mogłem się doszukać tam konkretnych sterowników.
Ostatnio edytowane przez tdrul ; 10-02-2012 o 19:41
nie szukałem sterownika karty tylko monitora (o ile coś takiego istnieje) ;p
Czepiam się jakichkolwiek rozwiązań a jedno z nich znalazłem w wątku z mojego pierwszego dziś posta mianowicie:
"- Connect the monitor with DVI cable and remove the VGA cable.
- Boot the PC. (the monitor should go at a very low resulution. Don't worry about this)
- Remove the NVIDIA driver you have installed (Control panel -> Install applications)
- Reboot the PC
- Install the NVIDIA driver 45.23
- Reboot the PC
- Install the monitor driver (you should find it in the monitor CD)
- Reboot the PC
- Open the Display properties: you should be able to change the resolution to 1920x1200."
Monitor nie wymaga do działania żadnego sterownika. Są co prawda pliki INF w których jest deklaracja trybów graficznych, nazwa itd, ale to raczej kosmetyka. Proponuję popróbować z innymi wersjami sterownika karty. Najnowsze nie muszę być najlepsze. Miałem niedawno przypadek, nomen omen z Nvidią, że musiałem się cofać o bardzo dużo numerków w dół aż znalazłem poprawnie działający.