Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 22 z 183 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Pracuje ktoś na PA271 przy tak słabym oświetleniu? Jak wrażenia?
    Pracuję na PA241W czasem również przy 0 oświetleniu. Informacje, że na IPS nie da się pracować po ciemku sa równie prawdziwe, jak te że w USA jest demokracja.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ja pracuję na IPS-owej 30-tce, często przy zerowym oświetleniu.
    Ja też. Ale nie można pisać, że nie widać ograniczeń monitora w takich warunkach. Wszystko jest rzecz jasna sztuką kompromisów. Lub lepiej - priorytetów.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jedyny problem z czernią opisałem wcześniej - dotyczył on monitora źle złożonego fabrycznie.
    Dokładniej dotyczył sześciu monitorów. Drobiazg: W nieadekwatnym świetle.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dokładnie to dotyczył jednego. W każdym sprawdzanym świetle.

Tapatalk - I9100

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dokładnie to dotyczył jednego
    Cyt:

"Ja obejrzałem trzy sztuki PA271W, (...) sprawdzałem też jedną sztukę SV271 - i wszystkie te monitory nie dawały zadowalającego mnie obrazu. (...). Warto zerknąć na testy jednorodności PA271W i SV271 na TFT Central(...) pokazują z czym należy się liczyć."

"Moje zdjęcie powstało w zupełnej ciemności"
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-01-2012 o 17:06

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

A jakie było ustawienie jasności / kontrastu monitora przy tym zdjęciu?
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    A jakie było ustawienie jasności / kontrastu monitora przy tym zdjęciu?
    Kontrastu się nie rusza w LCD, jaskrawość pewnie bliska min. Ale to nie ma znaczenia bo widoczność zmienia się z ekspozycją czyli uwaga - ILOŚCIĄ ŚWIATŁA. Ważniejsze jest jednak, że przecież gdyby tego nie było WIDAĆ, to by użytkownik monitora nie oddał.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-01-2012 o 17:46

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Cyt:

"Ja obejrzałem trzy sztuki PA271W, (...) sprawdzałem też jedną sztukę SV271 - i wszystkie te monitory nie dawały zadowalającego mnie obrazu. (...). Warto zerknąć na testy jednorodności PA271W i SV271 na TFT Central(...) pokazują z czym należy się liczyć."

"Moje zdjęcie powstało w zupełnej ciemności"

Tom, Tobie naprawdę trzeba wszystko tłumaczyć po kilka razy jak dziecku? Wszystko zostało napisane, wystarczy przeczytać całość, a nie bawić się w wycinki pozbawione kontekstu.

Tylko jeden PA271 z tych, które testowałem, wykazywał zauważalny problem w czerniach. I to do tego taki, który nie wynikał bezpośrednio z jakości podświetlenia (nawet nie pojawiał się się w wynikach testowych pomiarów czerni), tylko z tego, że panel był naprężony ponad miarę. Nie ma kompletnie żadnego znaczenia, w jakim świetle monitor był obserwowany - wystarczyło siedzieć na wprost i widzieć, jak ten narożnik się mienił. Przedstawione zdjęcie wykonałem w ciemności po to, żeby zniwelować ewentualne odblaski - jako że mam jasny pokój. Przypomnę, że ilustracja została zrobiona nie po to, żeby dowodzić jak nierówne potrafi być podświetlenie czerni na panelach IPS w ogóle, ani też na monitorach tego producenta w szczególnośći, tylko po to, żeby wykazać wadę fabryczną w tym konkretnym egzemplarzu w ramach prowadzonej przeze mnie reklamacji u sprzedawcy.

Co do pozostałych monitorów, o których pisałem, to ten wspomniany wyżej i dwa inne miały problem z podświetleniem w bieli (co dawało nadmierne - jak na moje oczekiwania - pozaśrodkowe odchylenia punktu bieli i odchylenia w tonach neutralnych). Czwarty wykazywał mierzalne nierówności, ale były one wyraźnie mniejsze od tego, co widziałem we wcześniej wymienionych egzemplarzach (i dodam, że ciągle się zastanawiam nad tą sztuką). Monitora pięć i sześć nie widziałem na żywe oczy, a odwołałem się jedynie do opublikowanych w sieci testów jednorodności.

Co do pytania o luminancję monitora na zdjęciu - 120 cd/m2, uniformizacja ustawiona na maksimum.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tom, Tobie naprawdę trzeba wszystko tłumaczyć po kilka razy jak dziecku?
    Nie nie trzeba. :P

Nie ma jednej miary dla wszystkich i wszystkiego. Nie neguję walorów graficznych monitorów z IPS-em. Jednak to nie jest panaceum. Czytając Wasze ostatnie posty widzi się straszne ciśnienie. A tymczasem w wielu przypadkach to wprowadzanie ludzi w błąd. Oczywiście jeśli ktoś taki monitor kupi, najprawdopodobniej będzie chwalił, że jest ok, bo wszyscy mówią, że jest super-hiper, kosztował tyle więc musi być ok no i najważniejsze - brak porównania. Mało jest ludzi tak dociekliwych jak Pan. Większość zostanie z takim monitorem i będzie tylko pogłębiało dezinformację. Nie ma jednego monitora dla wszystkich i do wszystkich warunków.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jasne, że nie ma takiego monitora, który pasowałby do wszystkiego. Ale nie można nikomu wmawiać, że problem z jego ekranem - taki, który można obiektywnie stwierdzić i potwierdzić pomiarami - to nie jest defekt, tylko cecha - jak usiłowałeś wcisnąć parę postów wcześniej, przy okazji podważając moje umiejętności. Niestety: nie widziałeś, nie mierzyłeś - nie wiesz, nie komentujesz w taki sposób.

Prawda jest taka, że ekrany IPS dość dobrze sprawdzają się w domu, także jak się ściemni, a w pomieszczeniu nie świecą kilowaty światła. Ja na swoim monitorze pracuję, obrabiam zdjęcia, przygotowuję je do wydruku - ale również oglądam filmy i gram, bo nie mam miejsca na dodatkowy ekran (telewizor). Technologia IPS ma swoje wady, ale - przynajmniej w moim przypadku - są one zdecydowanie mniejsze od zalet, jakie wnosi. Z punktu widzenia użytkownika domowego trzeba jedynie uprzedzić, że czerń będzie się trochę mienić (po paru dniach przyzwyczajenia ten efekt zwykle przestaje sprawiać jakąkolwiek trudność) oraz że czasy reakcji są dłuższe niż w alternatywnych panelach VA i TN (w praktyce nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek ekran mi "lagował", jakkolwiek dynamiczne gry kończą się u mnie na Left 4 Dead, w CS-ie może są wyższe wymagania).

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Prawda jest taka, że ekrany IPS dość dobrze sprawdzają się w domu, także jak się ściemni, a w pomieszczeniu nie świecą kilowaty światła.
    No i tu właśnie wychodzi brak porównania z dobrym monitorem z PVA. W analogicznych warunkach, kiedy IPS zaczyna świecić, spojrzenie np na taki CG241W to zajrzenie do beczki smoły w bezksiężycową noc. W warunkach kiedy już IPS świeci sobie w najlepsze na cały gwizdek, PVA nadal jest czarna. Różnica jest powalająca. Do wszystkiego można się oczywiście przyzwyczaić. Ale nie należy z góry zakładać, że wszyscy spokojnie przejdą do porządku dziennego z plamami i świecącymi narożnikami. Moim zdaniem trzeba przedstawić "za" i "przeciw", ale to drugie z większą wagą. Jeśli będzie odwrotnie, sprzęt będzie przechwalony a użytkownik dojrzy ukrywane wady, będzie niedobrze. Jeśli natomiast przedstawi się wyraźnie wady a one okażą się mniej istotne, będzie co najwyżej przyjemna niespodzianka.

Ja na swoim monitorze pracuję, obrabiam zdjęcia, przygotowuję je do wydruku
    Ma Pan jakiś scenariusz prac z monitorem. Jak każdy. Ale nie u każdego jest on taki sam. Trzeba najlepiej wstrzelić się w potrzeby i oczekiwania a nie lansować na siłę to co się sprawdziło akurat u nas.

Bliski przyjaciel kupował matce laptopa. Kobita częściowo sparaliżowana, ręce prawie sprawne, ale nie tak jak u zdrowych a zawodowo pisze na komputerze. Zaproponowałem jakiś model, ale zaczął narzekać, że grafikę by chciał lepszą, może inne jakieś elementy wyposażenia, ale tylko przez chwilę, bo wspomniałem, że matce przecież najbardziej potrzebna bardzo dobra klawiatura a nie grafika. W tej chwili w lot zrozumiał, że nie powinien w tym przypadku przykładać swojej miary, tylko wczuć się w potrzebę matki. Matka korzysta z tego na pierwszy rzut oka nieatrakcyjnego laptoka już parę lat. Skarg nie było. To jest właśnie poprawny dobór. To ktoś będzie na tym pracował, nie my. W swoich warunkach, nie naszych.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-01-2012 o 18:51

Strona 22 z 183 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów