Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    czornyj, dzięki za obszerną odpowiedź.

Więc kiedy ja widzę to (w miarę możliwości mojego laptopa oczywiście), co rzeczywiście sfotografowałem? Od razu po otworzeniu zdjęcia w szopie? Bo wydaje się mieć podkręcone kolory, szczególnie czerwienie. Wtedy obróbką skoryguję te barwy, zdjęcie na monitorze będzie wyglądać dobrze, ale gdy wyślę je komuś dalej, to on zobaczy je poprawnie wyświetlone, czy będzie miał barwy (z racji na moją obróbkę), przygaszone?

Zaraz oszaleję.
    Matryca twojego laptopa ma mniejszy gamut niż przestrzeń sRGB, do którego aparat wyrenderował barwy. W związku z tym Photoshop dosyca kolory zdjęć, by kompensować niedostatki matrycy lapka.

Jeśli ktoś będzie oglądał to zdjęcie na w miarę dobrym monitorze, zobaczy to co widzisz w Photoshopie.

Jeśli ktoś będzie oglądał to zdjęcie na monitorze skalibrowanym i oprofiowanym, zobaczy to co widzisz w Photoshopie.

Jeśli natomiast ktoś będzie oglądał to zdjęcie na nieoprofilowanym lapku o równie kiepskiej matrycy, zobaczy to co widzisz w Irfanie.

Nie ma rozwiązania idealnego, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaki wyświetlacz ma odbiorca naszych zdjęć i w którą ew. stronę przekłamuje. Pozostaje tylko statystyka i średnia ważona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    Spoko dzięki za propozycję Podejdę sobie z laptopem do sklepu bo mieli tam taki kabel to sprawdzimy
    Tak będzie najrozsądniej - rozdzielczość 1920x1200 powinno dać się bez problemu uzyskać, ale lepiej się upewnić
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów