Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 20 z 183 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

IrfanView domyślnie nie ma włączonej obsługi zarządzania kolorem (czyli nie rozpoznaje informacji o przestrzeni barwnej zdjęcia, przez co wyświetlany kolor nie jest zgodny z rzeczywistym). Aby to włączyć, trzeba przede wszystkim ściągnąć pakiet wtyczek ze strony IrfanView, zainstalować je, a następnie w opcjach programu w grupie Viewing wybrać opcję Enable Color Management i zaznaczyć Current monitor profile.

Domyślnie

Koledzy. Byłem dziś w sklepie żeby pooglądać sobie PA241W i PA271W. Dowiedziałem się przy okazji, że podłączając PA271W przez HDMI w laptopie (bo tak muszę niestety) nie wyciągnę z niego maksymalnej rozdzielczości tylko to co HD oferuje czyli 1920x1080. Wiem już, że na razie nie będę się napalał na 27' bo... jakoś taki niezbyt będzie zgrabny ma moim biurku
    Obawy mam jednak takie, że skoro "Pan w sklepie" powiedział, że wyciągnę max rozdziałkę HD to oznacza, że przez HDMI nie wyciągnę też rozdzielczości oferowanej przez PA241W czyli 1920x1200? to byłaby porażka na całej lini...
    Drugą sprawą poniekąd związaną z tematem jest wersja HDMI. Wg wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI istnieją jakieś nowsze wersje HDMI SĄ W STANIE wyświetlić obraz w rozdzielczości wyższej niż HD. Jak sprawdzić wersję HDMI w laptopie lub jaka ona jest jeśli wszystkie laptopy mają taką samą?
    Chciałbym po prostu żeby PA241W działało na optymalnych ustawieniach i czy to się da zrobić na HDMI...

Domyślnie

Wracając jeszcze po raz ostatni do mojego problemu - strideer - a jak ogarnąć szopa, żeby wyświetlał poprawnie od razu po otwarciu, bez każdorazowego zmieniania profilu?
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    Jak przy jpgu z aparatu przeprowadzę identyczną operację, to wyświetla mi to samo co Irfan - i wydaje mi się, że bardziej poprawnie. Więc Irfan nie kłamał? I jak zrobić, by automatycznie mi się to robiło?
    Irfan kłamał.

Zdjęcia są wyrenderowane do syntetycznej przestrzeni edycyjnej np. sRGB, która jest stała i jedna. Każdy monitor ma przestrzeń barwną, która odrobinę różni się od tego standardu - podczas kalibracji tworzony jest profil ICC, który charakteryzuje specyfikę przestrzeni barwnej naszego monitora.

Następnie Photoshop, podgląd Windows i inne aplikacje wyposażone w moduł zarządzania barwą korzystają z owego profilu zmieniając barwy podczas wyświetlania tak, by skompensować różnice pomiędzy przestrzenią barwną zdjęcia (np. sRGB) a przestrzenią barwną monitora.

Przydzielając zdjęciu profil monitora "okłamujesz" Photoshopa informując go, że przestrzeń barwna zdjęcia jest taka sama, jak przestrzeń barwna monitora - dlatego zdjęcie zaczyna wyglądać tak samo, jak w Irfanie i innych aplikacjach, które nie korygują barw wyświetlanych zdjęć pod kątem charakterystyki naszego wyświetlacza.
    Wracając jeszcze po raz ostatni do mojego problemu - strideer - a jak ogarnąć szopa, żeby wyświetlał poprawnie od razu po otwarciu, bez każdorazowego zmieniania profilu?
    Najlepiej absolutnie tego nie rób!!! W ten sposób sprawisz, że barwy twoich zdjęć będą przekłamane. Jeśli jednak się uprzesz, to ctrl+shift+K, Settings:Monitor Color

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    Koledzy. Byłem dziś w sklepie żeby pooglądać sobie PA241W i PA271W. Dowiedziałem się przy okazji, że podłączając PA271W przez HDMI w laptopie (bo tak muszę niestety) nie wyciągnę z niego maksymalnej rozdzielczości tylko to co HD oferuje czyli 1920x1080. Wiem już, że na razie nie będę się napalał na 27' bo... jakoś taki niezbyt będzie zgrabny ma moim biurku
    Obawy mam jednak takie, że skoro "Pan w sklepie" powiedział, że wyciągnę max rozdziałkę HD to oznacza, że przez HDMI nie wyciągnę też rozdzielczości oferowanej przez PA241W czyli 1920x1200? to byłaby porażka na całej lini...
    Drugą sprawą poniekąd związaną z tematem jest wersja HDMI. Wg wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI istnieją jakieś nowsze wersje HDMI SĄ W STANIE wyświetlić obraz w rozdzielczości wyższej niż HD. Jak sprawdzić wersję HDMI w laptopie lub jaka ona jest jeśli wszystkie laptopy mają taką samą?
    Chciałbym po prostu żeby PA241W działało na optymalnych ustawieniach i czy to się da zrobić na HDMI...
    Najbezpieczniej byłoby wpaść z laptopem i sprawdzić w praktyce - w razie czego mam kabel HDMI>DVI i mogę go podrzucić.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

czornyj, dzięki za obszerną odpowiedź.

Więc kiedy ja widzę to (w miarę możliwości mojego laptopa oczywiście), co rzeczywiście sfotografowałem? Od razu po otworzeniu zdjęcia w szopie? Bo wydaje się mieć podkręcone kolory, szczególnie czerwienie. Wtedy obróbką skoryguję te barwy, zdjęcie na monitorze będzie wyglądać dobrze, ale gdy wyślę je komuś dalej, to on zobaczy je poprawnie wyświetlone, czy będzie miał barwy (z racji na moją obróbkę), przygaszone?

Zaraz oszaleję.
    Ostatnio edytowane przez Miód ; 16-01-2012 o 19:40
    www.przemyslawmatlag.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Najbezpieczniej byłoby wpaść z laptopem i sprawdzić w praktyce - w razie czego mam kabel HDMI>DVI i mogę go podrzucić.
    Spoko dzięki za propozycję Podejdę sobie z laptopem do sklepu bo mieli tam taki kabel to sprawdzimy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czornyj, dzięki za obszerną odpowiedź.

Więc kiedy ja widzę to (w miarę możliwości mojego laptopa oczywiście), co rzeczywiście sfotografowałem? Od razu po otworzeniu zdjęcia w szopie? Bo wydaje się mieć podkręcone kolory, szczególnie czerwienie. Wtedy obróbką skoryguję te barwy, zdjęcie na monitorze będzie wyglądać dobrze, ale gdy wyślę je komuś dalej, to on zobaczy je poprawnie wyświetlone, czy będzie miał barwy (z racji na moją obróbkę), przygaszone?

Zaraz oszaleję.
    Matryca twojego laptopa ma mniejszy gamut niż przestrzeń sRGB, do którego aparat wyrenderował barwy. W związku z tym Photoshop dosyca kolory zdjęć, by kompensować niedostatki matrycy lapka.

Jeśli ktoś będzie oglądał to zdjęcie na w miarę dobrym monitorze, zobaczy to co widzisz w Photoshopie.

Jeśli ktoś będzie oglądał to zdjęcie na monitorze skalibrowanym i oprofiowanym, zobaczy to co widzisz w Photoshopie.

Jeśli natomiast ktoś będzie oglądał to zdjęcie na nieoprofilowanym lapku o równie kiepskiej matrycy, zobaczy to co widzisz w Irfanie.

Nie ma rozwiązania idealnego, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaki wyświetlacz ma odbiorca naszych zdjęć i w którą ew. stronę przekłamuje. Pozostaje tylko statystyka i średnia ważona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    Spoko dzięki za propozycję Podejdę sobie z laptopem do sklepu bo mieli tam taki kabel to sprawdzimy
    Tak będzie najrozsądniej - rozdzielczość 1920x1200 powinno dać się bez problemu uzyskać, ale lepiej się upewnić
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Czyli photoshop korzysta z tego profilu, który stworzyłem Spyderem czy nie?

Piszesz, że PS dosyca barwy, by skompensować niemożność matrycy - dosyca je w sensie dosycania barw, które dał aparat, czy dosyca je tylko "w podglądzie", bym widział to, co naprawdę dał aparat? Innymi słowy, czy jak zrobię jpg w sRGB, wrzucę je do szopa, powiedzmy skadruję, zapiszę i dam do labu to na odbitce będą te same kolory, które dał aparat?

Test: Czy to zdjęcie (obrazek testowy z softu Spydera) ma u Was lekko zielonkawy zafarb czy może raczej ciepłe kolory?

http://img857.imageshack.us/img857/6...tcolorq2i1.jpg

Edit: Moderatora przepraszam za złamanie regulaminu, lecz nie chciałem przeskalowywać zdjęcia, by nie było żadnych zmian - był oryginał, a nie wpadłem na pomysł, by dać sam link.
    Ostatnio edytowane przez Miód ; 16-01-2012 o 22:09
    www.przemyslawmatlag.com

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie, że Photoshop korzysta z profilu stworzonego Spyderem - skąd inaczej miałby wiedzieć, że twój wyświetlacz ma mniejszy gamut od sRGB?

Photoshop dosyca barwy podczas wyświetlania, czy też jak to określiłeś "w podglądzie", liczby RGB zdjęcia pozostają oczywiście nie zmienione. On je po prostu interpretuje, sprawdza jak powinny być poprawnie wyświetlone w przestrzeni barwnej twojego wyświetlacza i dokonuje korekcji w locie.

Jeśli dasz ten plik do dobrego labu, to mniej-więcej powinno wyjść to, co widzisz w Photoshopie - na tyle, na ile maszyna jest w stanie poprawnie odwzorować dane barwy (bo niektórych jasnych, nasyconych barw przestrzeni sRGB nie da się poprawnie zreprodukować na papierze).

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tak będzie najrozsądniej - rozdzielczość 1920x1200 powinno dać się bez problemu uzyskać, ale lepiej się upewnić
    Działa na HDMI, sprawdzałem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 20 z 183 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów