Nowy
Używany
Czołem..
Miałem problemy z wyświetlaniem barw, wszystko zaczęło się sypać, musiałem przejść na 64bity, więc spiąłem się, sformatowałem, miało być dobrze.
Na świeżutkim windowsie 7 zrobiłem kalibrację Spyderem 3 Pro (monitor mam kijowy, ale dawało zawsze radę w miarę).
No i nadal problem z kolorami. Przeglądarka Windowsa i Photoshop jedno, Irfan View drugie. Tyle, że to szop knoci.
Zrobiłem test: zrobiłem printscreen i wkleiłem do photoshopa - kolory są inne! Zrobiłem jeszcze jeden i znów zmiana! Zaobserwujcie w pliku w załączniku jak zmienia się kolorystyka ikonki szopa.
Wyłączyłem z autostartu wszystko co jest od Adobe z nadzieją, że wyłączę Adobe Gamma, które ponoć gryzie się z Spiderem, nie pomogło. Inna rzecz, że ponoć w CS5 nie ma już Adobe Gamma...
Co mam zrobić, by kolory były poprawne?
Liczę na pomoc....
pozdrawiam,
Przemek
EDIT moderatorski: przeniosłem do właściwego działu i do wątku, w którym tego typu problemy są omawiane.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 16-01-2012 o 14:19
5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
www.przemyslawmatlag.com
www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia
Wszystko w porządku. To nie PS knoci kolory, tylko Irfan ich nie poprawia w trakcie wyświetlania.
Hmm.. no ale popatrz na załączony plik - po wrzuceniu czegokolwiek do fotoszopa on zmienia barwy! Chyba nie tak powinno być, że po wrzuceniu prinscreena do szopa widzę co innego niż widzę na ekranie w rzeczywitości?
www.przemyslawmatlag.com
Czyli to co się dzieje jest prawidłowe? Wszystkie foty jakie wrzucam do szopa wydają mi się być podkręcone, szczególnie widać to w poziomie czerwieni. Ale może to taka autosugestia... Ewentualnie jeszcze taki trop, że w jpg w 5d miałem ustawione AdobeRGB, a nie sRGB. Jakby ktoś dał radę tak łopatologicznie napisać co powinienem zrobić, aby ten zrzut był poprawny kolorystycznie i czy foty rzeczywiście są wyświetlane poprawnie, ew gdzie szukać jakichś opcji ustawień, które sprawią, że będzie dobrze.
pozdrawiam
www.przemyslawmatlag.com
Co zrobić ze zrzutem, to napisałem Ci powyżej. Co do zdjęć JPEG (w których jest już jakiś profil dodany przez aparat), to zbyt duże nasycenie w czerwieniach to typowa sytuacja kiedy masz monitor szerokogamutowy bez profilu ICC w systemie. Rada na to: skalibrować i oprofilować monitor.
Pracuję na laptopie. Skalibrowałem monitor Spyderem3Pro i zmieniło się wyświetlanie barw (nie zaniebieszcza już, jest więcej czerni).
Dziękuję Ci bardzo za pomoc, tylko jako laik w kwestii zarządzania kolorem nie potrafię zrobić tego o czym piszesz. Z tąd prośba o łopatologiczne wytłumaczenie - w jakim menu co zmienić i jak. Będę bardzo wdzięczny jeśli wszystko zadziała i zaśpiewam Ci sto lat : )
www.przemyslawmatlag.com
Jeśli chodzi o ten zrzut, to rozumiem, że otwierasz PS, w nim tworzysz nowy dokument i wklejasz obraz ze schowka. Następnie wybierasz komendę w menu Edit>Assign Profile, z listy wybierasz profil swojego monitora (tu musisz znać jego nazwę). Dalej komenda Edit>Convert to Profile i na liście Destination Space wybierasz sRGB (zalecane) lub Adobe RGB. W tym momencie na zrzucie powinieneś mieć prawidłowe barwy i móc dalej edytować obrazek w "normalnej" przestrzeni barwnej, zapisać, wysłać komuś, etc.
Stooo lat, stooo lat, niech strideer żyje naaaam! Działa!
Jak przy jpgu z aparatu przeprowadzę identyczną operację, to wyświetla mi to samo co Irfan - i wydaje mi się, że bardziej poprawnie. Więc Irfan nie kłamał? I jak zrobić, by automatycznie mi się to robiło?
www.przemyslawmatlag.com