Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Zna Pan powiedzenie? "Nie ucz ojca dzieci robić."

Widuję takich monitorów dużo i widzę co jest normą a co wyjątkiem. To co Pan pokazał to norma. Problem w tym jak zapanować nad tymi wadami.
Zachowaj takie komentarze dla własnych pociech. Doszło między nami do nieporozumienia. Twoją wypowiedź "Pokazana fotografia "wadliwego" pokazuje ekran w normie, tylko sfotografowany w niekorzystnym świetle. Dosłownie." odczytałem jako odnoszącą się do mojej ilustracji, napisałem własną odpowiedź z wyjaśnieniem, że na moim zdjęciu nie ma prawa być odblasków, a potem przeczytałem jeszcze raz Twój wpis i uściśliłem własny komentarz.

Cytat Zamieszczone przez Tom01
Jeśli ten drugi był wyraźnie równiejszy, to był wyjątek.
Jeśli dla Ciebie prawidłowe złożenie i fabryczne ustawienie monitora jest wyjątkiem, to ja naprawdę się poddaję przed taką argumentacją. Jako konsument mogę oczekiwać, że niemałe pieniądze wydawane przeze mnie sprzęt idą na urządzenia wykonane dobrze, a nie byle jak i to do tego z uzasadnieniem, że właśnie tak ma być, a jak będzie trochę lepiej od "normy" to należy się cieszyć. Wybacz, ale cała reklamacja, przez jaką przeszedłem z tymi ekranami, to nie jest kręcenie nosem zawiedzionego klienta, tylko zwykłe wymaganie jakości od produktu (który de facto ma służyć zapewnieniu jakości innych produktów - zdjęć w moim przypadku). Szczególnie, że taką jakość da się uzyskać, a ekran był ewidentnie "zwalony" nie tylko przez to cieknięcie, ale także z powodu nierównomierności podświetlenia w bieli.

Oddzieliłbym też dwie potencjalne przyczyny problemów jeśli chodzi o podświetlenie ekranu w czerniach, wyłaniające się z tej dyskusji. Jedną rzeczą jest to, że faktycznie tak jak piszesz nie można oczekiwać równomiernej czerni od panelu - szczególnie takiego, który jest ustawiany do pracy z niską luminancją, w słabo oświetlonym otoczeniu. Osobną sprawą jest to, że monitory z panelami IPS są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju nieprawidłowości w montażu. Mój stary ekran z panelem IPS też na to cierpi, ale na pewno nie w takim stopniu (jeśli wziąć pod uwagę "jasność" dolnej części i stosunek powierzchni całych paneli) i nie za takie pieniądze, jakie kosztuje NEC PA271W. Na moim zdjęciu widać oba te problemy - w górnych rogach jest faktycznie obserwowalne "wyciekanie" podświetlenia, ale to co się dzieje na dole, to jest efektem jakiegoś naprężenia, ugięcia, nierówności, powstałych podczas montażu. O ile z pierwszą przyczyną nie sposób walczyć inaczej niż przez "optymalizację" parametrów monitora i warunków oświetleniowych w miejscu pracy, o tyle z drugą można sobie poradzić jedynie wybierając inną sztukę wyświetlacza. Taki jest sens zwracania uwagi przy zakupie na to, jak monitor radzi sobie w czerniach.