Jeżeli chcesz drukować w minilabach, to zapomnij o RGB. To jest format dla najwyższej jakości barwnych wydruków. Trzeba wysokich kwalifikacji żeby pracować w przestrzeni Adobe RGB, a drukować tylko w specjalistycznych zakładach. Z tego co czytam, to nie potrzebujesz w tej chwili monitora z najwyższej półki. Jeżeli jednak bardzo zależy Tobie na RGB, to proponuje Eizo ColorEdge CS240. Rok temu ja stałem przed wyborem monitora. Zarządzanie barwą, to moja (jedna z wielu) słaba strona. Dlatego bardzo lubię b&w. W każdym razie potrzebowałem przyzwoity monitor. W zasadzie wybór był prosty - Eizo ColorEdge Cs230. Przestrzeń kolorów sRGB jest dla mnie optymalna. Znam kilku profesjonalnych ślubnych pstrykaczy, którzy używają gorsze monitory. W necie możesz znaleźć informacje typu: jeśli masz lustrzankę FF i dobre szkła, to musisz mieć topowy monitor. To tylko po części prawda. Można być świetnym fotografem, ale przeciętnym w edycji zdjęć. Topowe monitory są dla profesjonalistów zajmujących się edycją zdjęć.
--- Kolejny post ---
Rzeczywiście robi wrażenie. Tylko trzeba za to zapłacić. Jak wypada tu Cs230 na tle Cs240?