Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 138 z 183 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie próbuję znajdywać problemów. Opisałem swoje wieloletnie obserwacje. Można kupić dobry, używany monitor, sam na takie poluję, ale to są okazje. A okazja jak sama nazwa mówi ,zdarza się rzadko. Nie są okazjami setki ofert z Allegro. Stąd, polecanie poleasingowych to wpychanie kogoś na minę.
    Ja niczego nie polecam, piszę tylko o swoich doświadczeniach.
    Co do kabli to ja nie widzę różnicy w działaniu pomiędzy kablem HDMI czy DVI za 20 zł czy za 200, pozostają kwestie mechaniczne; wtyki, łamliwość itd. ale to ma duże znaczenie przy przepinkach. Jak ktoś tego nie robi to jest to rzecz praktycznie pomijalna. Pomijam już że często tzw. oryginalne kable to te same co w markecie tylko z nabitą nazwą .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-10-2014 o 17:05
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja niczego nie polecam
    Nie, zupełnie nie...

Jak szukający porady, odbierze zdanie "Ja za swój dałem niespełna 300 zł. Jak padnie to kupię nastepny", napisane przez Sz.P. Moderatora, z potężnym stażem forumowym a więc i branżowym, nie amatora ani młodzika. Jakbym nie wiedział w czym rzecz, sam bym naśladował działania starszego i mądrzejszego kolegi forumowego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-10-2014 o 19:00
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Pod Tatrami

Nie, zupełnie nie...

Jak szukający porady, odbierze zdanie "Ja za swój dałem niespełna 300 zł. Jak padnie to kupię nastepny", napisane przez Sz.P. Moderatora, z potężnym stażem forumowym a więc i branżowym, nie amatora ani młodzika. Jakbym nie wiedział w czym rzecz, sam bym naśladował działania starszego i mądrzejszego kolegi forumowego.
    Chyba mocno pszeceniasz mój wpływ na czyjekolwiek decyzje co do zakupu sprzętu .
    Druga strona medalu. Czego ode mnie wymagasz? Mam nie pisać o swoich doświadczeniach na branżowym forum, w wątku poświęconym temu czy nowy czy używany sprzęt? A może mam pisać nieprawdę, bo to jest nie na rękę sprzedającym......

BTW: ponieważ napisałeś coś wyżej na mój temat więc dla wyjaśnienia;
    - nie handluję sprzętem, niczego nie sprzedaję, więc mam zero interesu czy ktoś kupi taki czy inny monitor, aparat, obiektyw czy cokolwiek innego.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-10-2014 o 19:25
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A może mam pisać nieprawdę, bo to jest nie na rękę sprzedającym......
    Poszukiwacz monitora za 300 zł nie jest moim potencjalnym klientem. Choćbym nie wiem jakim był dobrym handlowcem nie "wcisnę" monitora za 3 tys, kiedy człowiek ma 300. Nie taka była intencja wypowiedzi. Powinienem wręcz siedzieć cicho, bo kiedy "zainwestuje" w złom i już przejrzy na oczy, jest bardziej zdecydowanym nabywcą pełnowartościowego sprzętu. Problem w tym, że za dużo gadam i niezależnie czy to mi pomaga czy szkodzi, piszę jak jest.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-10-2014 o 19:46
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Pod Tatrami

Poszukiwacz monitora za 300 zł nie jest moim potencjalnym klientem. Choćbym nie wiem jakim był dobrym handlowcem nie "wcisnę" monitora za 3 tys, kiedy człowiek ma 300.
    Dokładnie, dlatego nie ma o co kruszyć kopii IMHO.
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar PoulN

Po grubo ponad dekadzie spędzonej przy monitorach, foto i drukarkach wniosek (mój) jest taki że jeśli sam sobie nie wydrukujesz to nie możesz być na 100% pewien wydruku.
    Wyjątkiem jest porządny LAB z takimi też naświetlarkami, rzetelną obsługą i to najlepiej "zaprzyjaźnioną" znającą preferencję zleceniodawcy.

W pracy jak drukuje zdjęcia czy grafikę to i tak końcowy efekt zależy od regulacji samej drukarki, bo wszystko zależy od dnia, ba nie raz nawet konkretnej godziny

Dochodzi jeszcze sprawa samej świadomości osoby chcącej coś przenieść na papier...
    Pozwolę sobie zacytować bardzo trafną wypowiedź forumowicza @atsf

"Nieważne, jakie masz oprogramowanie. Ważne, jakie masz pojęcie o tym, co zamierzasz robić. Zdjęcia do internetu obrabia się inaczej niż do druku czy do odbitek fotograficznych. Większość klientów ma tanie i tandetne monitory LCD, na dodatek niewyregulowane w żaden sposób, których podstawową wadą jest zbyt duża gamma. Skutkuje to widocznością i oczekiwaniem zbyt wielu szczegółów w cieniach obrazu, których za chińskiego boga nie ma prawa być widać na żadnym poprawnym wydruku. Zdjęcia do druku obrabiane na LCD często sprawiają właśnie ten zawód przy wydrukach, że doskonale widoczne półtony w cieniach wcale nie są przeniesione na wydruk, a czernie są zbyt smoliste i odbitki wyglądają jak retuszowane tuszem kreślarskim. Piękne pastele na monitorze LCD w druku przeważnie wychodzą blado i nieatrakcyjnie. Do druku najlepiej było by obrabiać zdjęcia na profesjonalnym monitorze CRT, a do oglądania na monitorze czy w internecie robić ich drugie wersje na LCD. Nie ma najmniejszego znaczenia, ile pieniędzy wydasz na sprzęt, bo musisz najpierw mieć pojęcie jak go optymalnie wykorzystać. Wtedy dasz sobie radę z najgorszym i najtańszym ;-)"

W czasach pejsbuka, smartfonów, tabletów, fabletów (tak to się pisze?) i czego tam jeszcze nie ma, zagadnienia związane z drukiem jak i sam druk/ odbitki - cokolwiek co stanowi "namacalne" fizyczne nie cyfrowe medium obrazu dla przeciętnego Kowalskiego (nie wspominając o Kowalskiej) stało się czymś niszowym, przez młode postępowe pokolenie traktowane wręcz po macoszemu.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 19-10-2014 o 12:24

Jakiś czas temu śledziłem ten wątek i przymierzałem się do zakupu monitora który by mnie nie pogrążył finansowo a nadawał by się do profesjonalnej obróbki zdjęć ślubnych.
    Zdaję się, że wówczas Tom01 polecił mi EIZO CS230, ostatecznie jednak nie doszło do zakupu, a ja znowu się przymierzam i mam nadzieję, że tym razem skutecznie. Ale w dalszym ciągu nurtuje mnie kilka pytań.
    Czy jeśli robię zdjęcia w przestrzeni Adobe RGB czy mając wąsko gamutowy monitor powinienem przeżucić na SRGB, żeby mieć pewność co robię?
    Druga sprawa to czy EIZO CS230 to wciąż najlepsze rozwiązanie na niewielki portfel czy do moich zastosowań lepiej sprawdził by się jednak EIZO CS240.
    Przepraszam jeśli te same pytania pojawiły się już wcześniej, jeżeli gdzieś na forum znajduje się wątek odnośnie poprawnego obrabiania zdjęć w przestrzeni Adobe RGB będę wdzięczny za link lub podpowiedź gdzie szukać takich informacji.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Opole

Domyślnie Monitor dla fotografa amatora

Witam
    Czy ktoś może doradzić praktycznie czy któryś w wymienionych monitorów nadaje się do obróbki fotografii w domowym studio.
    LG 29UB65-P
    SAMSUNG LU28D590DS/EN
    LG 27MB85R-B

Fotografie będą drukowane w labie.
    Pozdrawiam
    C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Monitor dla fotografa amatora

Jeśli chcesz mieć to samo na ekranie i potem na odbitce to do obróbki potrzebny jest monitor graficzny.W takim budżecie proponuje zainteresować się EIZO CS230 lub NEC p232W.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Monitor dla fotografa amatora

A co sądzicie o EIZO CX241 i NEC PA271W-BK w zastosowaniu domowym?
    Ostatnio edytowane przez Kampnapka ; 09-02-2015 o 20:58
    C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2

Strona 138 z 183 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów