W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)
Nowy
Używany
W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Większa niż w tanie monitory. Już powiedziano, że monitory graficzne wystarczy kalibrować raz na rok - ponieważ po regulacji szansa na to, że coś się pogorszy na skutek zużycia jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku tańszego sprzętu biurowego/domowego.
Witam! W dziedzinie monitorów jestem raczej cieniusieńki więc chciałem zapytać Was o poradę. Mój obecny monitor dokonał żywota i zastanawiam się nad zakupem CS230. Opinie są na temat tego monitora różne. Ale czy konieczna jest jego kalibracja, a jeśli tak czy można ją wykonać programowo bez zakupu licencji colornavigator. Chodzi mi o zapisanie wyników kalibracji na karcie graficznej a nie w monitorze.
Canona sprzętów kilka.
Można wykonać kalibrację programowo. Co prawda nie będzie wykorzystanego potencjału monitora, nie będzie działał czujnik autokorekcyjny, ale pracować się da. W miarę dysponowania następnym budżetem na inwestycje, można dokupić brakujące oprogramowanie i uruchomić dodatkowe możliwości.
To mi nieco rozjaśniliście temat. Pojawiają się kolejne pytania:
- Do tej pory traktowałem regulację "live" na podstawie aktualnie panującego oświetlenia z przymrużeniem oka, ale może jest to prawidłowe działanie? Lepiej zamawiając usługę kalibrować sprzętowo raz na rok (bez regulacji ciągłej) i dbać o oświetlenie, czy samodzielnie programowo za pomocą i1 pro i zostawić go do pomiarów ciągłych i nie przejmować się zmianami oświetlenia?
- Czy ktoś jest w stanie polecić kogoś z Poznania, kto zajmuje się kalibracją i można mu ufać (może być na priv)?
"Optymalizacja profilu uwzględniając panujące warunki oświetleniowe" - tę funkcję i1pro mam na myśli. Rozumiałem to tak, że kalibrator cały czas czuwa przy monitorze i zmienia profil w zależności od rodzaju oświetlenia mierząc je. Jak to wygląda? Korzysta wtedy ze wstępnie przygotowanych profili, czy tworzy je na bierząco? Czy korzystanie z tej funkcji właśnie jest nieprawidłowe?