Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 122 z 183 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

eizo ale jaki ??
    no a ten u2713h, ktoś coś powie??
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.

Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
    - Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
    - pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie)
    - oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.

Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

test wpisu na stronie 122
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    eizo ale jaki ??
    no a ten u2713h, ktoś coś powie??
    W kwestii budżetowych 27-ek polecam zaczekać na NEC EA274WMi - będzie mieć bardzo przystępną cenę, a po sprzętowej kalibracji oferuje niezłą jakość

U2713H to wredny monitor, b. trudno go skalibrować bez arsenału drogich sensorów i sporej wiedzy, a i równomierność nie rzuca na cyce.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.

Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
    - Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
    - pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie)
    - oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.

Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?
    Mz. należy przesunąć*oprawę nad monitor - dwa osramy powinny spokojnie dać radę, a oświetlenie całego pokoju spowoduje nadmierne obniżenie kontrastu przez flarę na dyfuzorze monitora.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-10-2013 o 13:31

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

jinks - mialem kiedys S1921 i kalibrowalem na 80cd/m2 w dosc ciemnym pokoju. Super monitorek za swoja cene btw

Co do i1 Display 2, po paru latach zaczal sie "psuc", tzn wynikia kalibracji byly totalnie bledne. Zamienilem go na i1 Display Pro, i to urzedzenie skalibrowalo mi ekran zupelnie inaczej jak Display 2.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Czy ktoś spotkał się z problemem braku obrazu po podłączeniu sygnału do złącza DVI monitora Eizo?

Monitor to FlexScan 2233 (mam nadzieję że nie pokręciłem symbolu). Źródłem obrazu był cyfrowy mikser wizyjny.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-10-2013 o 23:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.

A ja mam pytanie z innej beczki - czy Eizo lub Nec na dzień dzisiejszy oferują w ogóle monitory 30calowe? Chciałbym z SX'a 27 przeskoczyć na coś podobnej klasy ale większy...
    Gdzie się za nimi najlepiej rozejrzeć? (w ofercie sklepów, w których poprzednio kupowałem lub znam z ogólnych pozytywnych opinii niczego takiego nie widzę, wszystko się kończy na 27 calach... nawet na oficjalnej stronie Eizo nie widzę 30ek!)
    piątka, trochę szkła i gadżety

Dopiero zaczyna

Hej,

Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
    Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
    Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?

Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.
    Tyle że to było sprawdzane z różnymi kablami i w kilku konfiguracjach.

BTW: Kable dual.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-10-2013 o 13:58
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez kwazar11 Zobacz posta
    Hej,

Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
    Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
    Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?

Pozdrawiam.
    shop.colourconfidence.com/ u nich kupowałem, do Irlandii wysyłają bez problemu, bdb obsługa.
    R8, 35, 50, 85

Strona 122 z 183 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów