Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 106 z 183 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

[QUOTE=2marekm;1151438]
    Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
    QUOTE]

Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

[QUOTE=Bolek02;1152042]
    Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
    QUOTE]

Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.
    Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o rozmiar matrycy 27". W tym rozmiarze nie spotkałem się z rozdzielczością 1920 x 1200.
    W moim przekonaniu taka rozdzielczość byłaby bardzo wskazana dla oczu, które nie są najmłodsze.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...
    Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.
    Zrób to samo z czernią

Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest jeszcze mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, niezauważalna podczas obróbki, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.

Przecież nie ma się co dziwić, że jest taka różnica w podświetleniu. EV ma grubość panela 2 cm, a SX ze 3 x tyle. Notabene jestem ciekaw, jak wygląda podświetlenie w nowym iMacu 27.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 25-03-2013 o 10:36

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Zrób to samo z czernią

Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.
    Podciąganie kontrastu na tego rodzaju "rzutach" obrazu z monitora doprowadzi nas do katastrofy, tyle tylko powiem. Za moment pojawi się masa ogłoszeń "sprzedam tanio monitor graficzny, mało śmigany" :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To tak samo, jak z paprochami na matrycy. Niby nie ma, a jak się podciągnie kontrast to leci się do serwisu albo wystawia na allegro

To ja jeszcze zestawię te czernie dla porządku, pierwsze zestawienie lekko podciągnięte, drugie pod kątem "gołym okiem" widziane:

Piewszy monitor SX, drugi EV.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:

1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
    2. Nożyk do tapet
    3. Podklejki na zdjęcia do albumu (dwustronne).

Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:

Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Stary patent detepowców jeszcze z czasów CRT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Być może, jednak trudno znaleźć odpowiedni materiał, żeby się raz - dał dobrze przykleić do obudowy, dwa - byłby czarny matowy, trzy - idealnie płaski i sztywny, cztery - łatwo dał się wycinać. Trochę zaryzykowałem, ale zakupiona pianka okazała się strzałem w dychę, wiec polecam

Strona 106 z 183 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów