Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Dylemat w wyborze monitora. FlexScan SX2462W czy ColorEdge CS230

Cytat Zamieszczone przez patigol Zobacz posta
    Powoli nadchodzi czas zmiany komputera i monitora. Przeglądam asortyment i moją uwagę zwróciły dwa modele firmy EIZO. Na temat pierwszego z nich trochę informacji w sieci znalazłem natomiast jeśli chodzi o ColorEdge CS230 to tutaj sytuacja wygląda gorzej. CS to podobno nowa seria tzw. entry level w której zastosowano technologie znane z serii CX. Ale jak ten monitor sprawuje się w praktyce tego nie wiem i nie znalazłem takowych informacji, testów itp. Może ktoś z Was go używa lub mógłby doradzić który z tych dwóch modeli wybrać. Cenowo są do siebie zbliżone.
    Pracowałem przez kilka dni na CS230. Nie do końca jest tak, że w monitorze zastosowano rozwiązania z CX240 - nie ma powłok retardacji optycznej, nie ma satynowego dyfuzora, nie ma podświetlenia B G+R LED - jest zatem bardziej konwencjonalną normalnogamutową 23" W-LED. Monitor podobnie jak w przypadku CXa jest wyposażony w podwójne 16-o bitowe 3DLUT sprzęgnięte z układem DUE drugiej generacji, więc jest równomierny i zlinearyzowany jak wzorzec metra. Atutem jest też sensor autokorekcyjny, oprogramowanie ColorNavigator Elements, oraz możliwość dokupienia licencji ColorNavigatora umożliwiającego wykonanie pełnej, sprzętowej kalibracji z użyciem zewnętrznego sensora.

Ogólnie jednak wolałbym SX2462W. Ma wyższą rozdzielczość oraz poszerzony gamut, co czyni go bardziej uniwersalnym i wygodnym. W mojej ocenie CS230 jest na chwilę obecną deczko zbyt drogi w stosunku do oferowanych przez niego możliwości - w przeciwieństwie do nader atrakcyjnie wycenionych SX2262W i SX2462W...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 18-02-2013 o 10:36

Uprawnienia umieszczania postów