Eizo?![]()
Nowy
Używany
Eizo?![]()
Na razie sie zastanawiam - zakupu na pewno nie dokonal w ciagu najblizszych 2 tygodni.
Czornyj - to cos nowego z NECa ma sie pojawic czy z EIZO ? :P
Moje problemy z NEC-iem wzięły się zapewne ze zbyt dużej "wrażliwości" na to co na ekranie. Z mojej perspektywy po wielu latach intensywnej pracy z Photoshopem i z jakąś tam wiedzą na temat kalibracji, pewne rzeczy stają się szybko ewidentne. Historia z PA271 opisana była w tym wątku pewnie z rok temu. W skrócie chodzi o to, że tak wielki monitor nie ma idealnego podświetlenia, a układ DUE (do uniformizacji podświetlenia) nie do końca załatwia sprawę. Trzy egzemplarze PA271 i jeden SV271 (czyli taki PA w wersji SpectraView) ujawniły odbarwienia delikatnych bliskich neutralnym odcieni w jednym narożniku i tak zwane "cieknięcie" podświetlenia w różnych miejscach ekranu. Poza jednym z monitorów, który miał ponadnormatywne problemy z "wyciekiem", wszystkie prawdopodobnie były w granicach norm producenckich (a te zdaje się zezwalają na odchylenie barwy do 6 dE w serii PA i - już na pewno - do 3 dE w SV), jednak dla mnie były zbyt widoczne i zbyt denerwujące w monitorze za ponad 5 tysięcy złotych. W konsekwencji oddałem kupionego PA i po paru miesiącach udało mi się kupić mało używanego CG243, jak wspominał Tomek. Wniosek z mojej historii jest taki, że kupując taki monitor trzeba go postawić u siebie w miejscu pracy i poużywać przez 1-2 dni (żeby zobaczyć jak wygląda obraz na ekranie w różnych sytuacjach oświetleniowych). Jak nie dostrzeżesz problemów, to taki egzemplarz sobie zostawiasz i tyle.
Z moich obserwacji graficzne serie EIZO są bardziej dorobione niż NEC-i, przynajmniej do tej pory. Zastrzegam jednak, że moja "próbka badawcza" jest o wiele mniejsza niż Tomka czy Marcina, w związku z czym nie chcę wygłaszać wniosków w rodzaju "NEC-i są generalnie do bani, a EIZO nie" albo na odwrót.
Co do wielkości plamki to nie jest to tak wielki problem jak może się zdawać. Masz do wyboru albo pracować na "natywnych" pikselach i mieć dość małe znaczki (ale zupełnie w granicach czytelności), albo zmienić sobie skalowanie fontów w Windows i mieć po prostu większy tekst. Skalowanie stron we współczesnych przeglądarkach też działa bez zarzutu, często jest wspomagane sprzętowo, więc nie ma jakichś większych spowolnień w trakcie pracy. Dużą zaletą jest to, że na dzień dobry zyskujesz większy obszar roboczy, co oznacza np. to, że w Lightroomie masz szansę zobaczyć jednocześnie więcej otwartych palet narzędziowych. Jest to bardzo wygodne.
Ostatnio edytowane przez strideer ; 08-02-2013 o 18:24
strideer dzięki za wyjaśnienie problemu.
Moze w takim wypadku lepiej poczekać i dołożyć do SX a ??
Jeśli chodzi o nowość o której pisze Czornyj to wydaje mi się że na 99% tyczy się to EIZO i być może jest to następca SXTylko jeśli tak jest to cena na pewno będzie powyżej 6 tys.
![]()
Jeśli chodzi o Eizo to raczej o to, że ceny SX-ów będą niższe albo będą inne przesunięcia w cenach obecnie dostępnych modeli. Zdziwiłbym się, gdyby były nowe monitor - Eizo odświeżało ofertę pół roku temu. Prywatnie mogę Ci doradzić, że z praktycznych powodów wybranie monitora z serii graficznej Color Edge o mniejszej przekątnej będzie lepszym wyborem od kupowania monitora większego ale z serii półprofesjonalnej. Taka apka Color Navigator do serii CG i pochodnych robi naprawdę sporą różnicę podczas użytkowania :-)
Czy kupując sx2262 zamknę się w cenie samego monitora, czy koniecznością jest zakup kalibratora (czytaj: nie warto inwestować w sprzęt tej klasy nie planując w najbliższym czasie nabywać kalibratora)?
Kalibrację, zawsze można zlecić komuś![]()
Jeśli zdecydujesz się na zakup u któregoś z krakowskich partnerów EIZO: EIZO - Gdzie kupić
mogę skalibrować monitor przed wysyłką. Seria SX ma tą zaletę, że posiada elektroniczną kompensację starzenia się podświetlenia, więc jeśli skalibrujesz monitor raz, a dobrze masz spokój na długi czas.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-02-2013 o 10:38
witam panowie
zmieniłem twarde dyski w komputerze. grafika+płyta głowna+monitor bez zmian
skopiowałem mój stary profil .icm z mojego eizo na nowy dysk i chcę go załadować na nowym systemie win7 x64
i co ?
i profil się nie włącza... monitor świeci jak latarnia morska : /
podrzucam kilka screenów jak wygląda u mnie obecnie setup w tym sofcie:
http://s8.postimage.org/9qvhwsjad/Bez_nazwy_1.jpg
http://s17.postimage.org/v86r3zpzz/Bez_nazwy_2.jpg
o czym zapomniałem ?
p.s
eizo2243