Nowy
Używany
Aktualizowalem wszystko co sie da i nic się nie zmieniło, wciąż niektóre narzędzia są potrójne, zresztą są bardzo małe. Stało się to wraz z podłączeniem nowego SX246W, wcześniej był podłączony S1932 i było ok, była ta sama karta graficzna i ten sam system. Po prostu podłączenie nowego 24" Eizo zmieniło tak te narzędzia. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?
Zaczynam się zastanawiać czy nie pozostaje nic innego niż przeinstalowaniem całego systemu...
Proponowałbym pożyczyć inną kartę grafiki i sprawdzić, czy obecna (lub jej sterowniki) nie jest walnięta. Może to oczywiście równie dobrze być jakiś wirusolog/zachwaszczenie i reinstalka systemu doprowadzi sprawę do pionu, ale równie dobrze może się okazać daremna.
Wie ktoś jak wygląda sprawa ze świecącymi pikselami u Eizo? Mam monitorek mniej niż rok, wyskoczył 1 świecący piksel niedawno (wyraźnie go widać na czarnym tle), wyświecone 2800h.
Naprawiają takie rzeczy, wymieniają monitor na nowy, czy olewają sprawę?![]()
Patrząc na tą tabelę, i wiedząc, że monitor (S2433) zalicza się do klasy drugiej - EIZO - Defekty pikseli
Trzeba żyć z białym pikselem :-(
Witam,
Po 4 latach zmienilem monitor z Eizo S1921 na SX2462 (w końcu panorama)
Monitor jest podpiety do macbooka retiny przez display port. Wczesniej mialem skalibrowanego macbooka i S1921 za pomoca i1 Display 2, wiadomo, retina troche odbiegala z balansem bieli od Eizo, byla troszke czerwiensza, eizo bardziej blade.
Teraz nowy monitor jest wide gamut wiec niektore rzeczy sa przekolorowane, np w programie do podgladu zdjec Xee ktorego uzywam. Kalibratora i1 Display Pro jeszcze nie kupilem ale powininem go miec w nastepnym miesiacu.
Moje pytanie brzmi, jak ogarnac wide gamut w takim zestawie z podpietym laptopem? Prosze o wskazowki i porady, z gory dziekuje![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Na Macu? Nic nie trzeba robić. Profil z deklaracją przestrzeni zmaterializował się sam i wyświetlanie nie jest przekolorowane. Jeśli takie się wydaje to dlatego, że poprzedni monitor miał blade.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
przelaczajac na sRGB mode widac wyraznie jak sRGB jest ubogieZauwazylem wlasnie ze nie wszystkie przegladarki zdjec maja zarzadzanie kolorem, przykladem jest Xee (swietna prosta darmowa przegladarka rodem z Linuxa), Podgląd, ACDSee i reszta programow adobe wyswietlaja obraz poprawie, tylko akurat Xee mi dorzuca kolorow - cóż, trzeba bedzie zmienic przegladarkę.
Jesli chodzi o sam profil monitora to podpialem profil od Pana ktory jest zamieszczony na MVA , musi na chwile obecna starczyc dopuki nie bede mial kalibratora.
Moze mi pan jeszcze poradzic cos na temat tego czy da sie cos zrobic z obrazem z samej retiny, teraz mam ustawiony ekran na 5800K zeby byl choc troszke blizej 6500K na SX2462. Macbook stoi obok Eizo, jako ekran pomocniczy, np w lightroomie
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 24-01-2013 o 23:07
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
W OSX jest domyślnie włączone zarządzanie barwą i o ile aplikacja go nie wyłączy, musi być dobrze. Istnieją jednak takie czarne owce jak Chrome które przenosi bezsensowną windowsową filozofię na grunt Maca. Być może tak samo działa Xee, zaraz spróbuję sprawdzić.
Z laptokiem bez kalibracji nic się nie da uradzić. Brak potrzebnej regulacji.
EDIT: Xee działa źle.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 24-01-2013 o 23:17
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
ale chrome wyswietla zdjecia bez przesaturowywania, w porownaniu do Xee....
nie da sie ustawic retiny tak zeby wyswietlala obraz poprawniej? prosto z pudelka miala duzo czerwieni. kalibrowalem i1 Profiler.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User